Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Brandwonden bij het koken...

Brandwonden bij het koken...

6 december 2013

De meeste mensen zullen het wel herkennen. Je bent een overheerlijk gerecht aan het bereiden en je brandt je vingers aan een hete pan of ovenschaal. Het overkomt mij ook zo nu en dan. Zo gebeurde het laatst dat ik aan het koken was en een deksel van een pan gleed. Ik wilde niet dat de deksel op de grond zou vallen. In de snelheid van het moment greep ik met mijn hand naar de deksel. Op het moment dat ik deze vastpakte, voelde ik de enorme hitte en liet de deksel vrijwel gelijk weer los. Het was te laat. Ik had een brandwond.

Zoals ik had geleerd, hield ik mijn hand gelijk onder lauw stromend water. Na 10 minuten onder de kraan deed mijn hand nog wel pijn, maar was het wel minder geworden. Twee mooie blaren waren tevoorschijn gekomen op de plekken waar ik de deksel had vastgehouden, maar ik had gedaan wat ik moest doen. 

Nog even op een rijtje wat je het beste kan doen bij een brandwond: 

Wat te doen bij brandwonden
Koel brandwonden tenminste 10 minuten met bij voorkeur lauw stromend water
Koel alleen de brandwonden
Bescherm het slachtoffer verder tegen afkoeling
Smeer niets op de wond
Dek brandwonden steriel of zo schoon mogelijk af

Ga naar een arts bij
Blaren
Ernstige brandwonden
Brandwonden op het gezicht, gewrichten, handen, voeten en geslachtsorganen
Brandwonden door elektriciteit of chemische stoffen
Bij inademing van rook/hete gassen

Tekst door: Matthijs van der Tang

Download de Eerste Hulp tips

Dit zijn tips bij een aantal veel voorkomende ongelukken. Deze tips zijn door iedereen te gebruiken, maar met een Diploma Eerste Hulp bent u beter voorbereid. Dan kent u alle eerstehulphandelingen volledig.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Hier vindt u de gebruiksaanwijzing bij Layar.