Een val bij kinderen

geplaatst op 08 juni 2021

Opgroeien leer je met vallen en opstaan. Letterlijk, want dagelijks belanden er ruim 500 kinderen op de spoedeisende hulp ten gevolge van een val. Dat is 1 kind per drie minuten. Ernstig letsel bij kinderen wordt in 82% van de gevallen veroorzaakt door een foute landing. De reden hiervan zijn slechte motorische vaardigheden bij kinderen. Een probleem dat zich steeds verder uitbreidt binnen onze maatschappij.

Een val bij kinderen hoort niet erg te zijn, het hoort er zelfs een beetje bij. Maar er ernstig letsel aan overhouden is onnodig en voorkomen kan worden. Hoe kan dat? Door kinderen te leren hoe ze op de juiste manier een val kunnen opvangen. 

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen een achterstand heeft op het gebied van motorische vaardigheden. Dit komt door het feit dat steeds minder kinderen bewegen. Het tot in de late uren buitenspelen met vrienden wordt ingeruild door elektronische apparaten. Doordat kinderen minder bewegen lopen ze een groter risico op een ongelukkige val. Opvallend is dat deze ongevallen veel voorkomen tijdens alledaagse activiteiten. Kinderen tussen de 0 en 3 jaar vallen in 92% van de gevallen in een privésituatie. Denk aan het vallen van de trap, vallen uit bed of van een speeltoestel. Hierdoor belanden er steeds vaker kinderen in het ziekenhuis. Een val bij kinderen is niet erg, het gaat er om dat ze weten hoe ze zich het beste kunnen opvangen. Door hier aandacht aan te besteden zorgen we er voor dat ernstig letsel bij kinderen kan worden voorkomen. Op die manier kunnen kinderen plezierig bewegen.

Om leren gaan met een val
Letsel bij kinderen na een val kan worden voorkomen. Niet enkel door een val te vermijden, maar ook door er voor te zorgen dat kinderen weten hoe ze zichzelf het beste kunnen opvangen. Bij hele jonge kinderen ligt de focus op bescherming. Maar naarmate kinderen ouder worden is het belangrijk de motorische, sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden te versterken. Het aanleren van nieuwe val-vaardigheden is hier onderdeel van. 

Kinderen veilig leren vallen
Kinderen die hebben geleerd hoe ze tijdens een val moeten reageren, zorgen ervoor dat het hoofd beschermt is en de armen niet uitstrekken in de richting van de val. Polsbreuken en hoofdletsel kunnen op deze manier worden vermeden. Het aanleren van nieuwe val-vaardigheden zorgt er overigens ook voor dat kinderen een situatie betere kunnen inschatten. Kinderen die niet goed reageren op een val moeten die reflex kwijt zien te raken en plaats maken voor een nieuwe manier. Kinderen die echt leren vallen door middel van bepaalde oefeningen, lopen 50% minder kans minder risico op letsel. Dit blijkt uit onderzoek. Niet alleen beperkt het de schade, het brengt nog meer voordelen met zich mee:

  • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen
  • Het deelnemen aan bewegings- en spelactiviteiten zal plezieriger worden
  • De angst om te vallen vermindert
  • Het inschatten van gevaarlijke situaties vergroot

Oefeningen uitvoeren
Het veranderen van de motorische vaardigheden bij kinderen doe je niet zomaar. Hiervoor zijn oefeningen nodig, oefeningen en tijd. Probeer maar een een val in werking te zetten door achterwaarts op de bank te vallen. Strek je je armen uit om jezelf op te vangen? Dat moet je dus NIET doen! Maar wat dan wel?

  • Bij een achterwaartse val strek je niet je armen naar achter uit, maar sla je je armen juist af tegen de grond. Houdt hierbij de kin op de borst zodat je achterhoofd de grond of ander oppervlak niet raakt.
  • Bij een voorwaartse val is het belangrijk om je armen in de richting van de val te plaatsen. Niet gestrekt, maar gebogen. Zet je handen plat tegen de grond met de armen tegen elkaar. 
  • Bij een zijwaartse val moet je juist niet je armen in de richting van de val plaatsen, maar langs je lichaam houden veilig afslaan. Houdt daarbij je hoofd van de grond. 

Leer kinderen veilig vallen. Zo zorgen we er met elkaar voor dat spelen een plezierige bezigheid blijft.