Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Alcoholgebruik van jongeren in het verkeer op stapavonden

Alcoholgebruik van jongeren in het verkeer op stapavonden

4 april 2016

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is vandaag met een rapport gekomen over het alcoholgebruik van jongeren op stapavonden. Van de autopassagiers die in weekendnachten in het verkeer omkomen, zit ruim 40% in auto’s met jonge mannen (18-24 jaar) achter het stuur.

SWOV geeft aan dat alcoholgebruik door deze bestuurders extra risicovol is door stapeling van risico’s vanwege de jonge leeftijd, de onervarenheid als automobilist en de extra complexiteit door passagiers. Het alcoholgebruik onder jonge mannelijke automobilisten neemt wel af, toch is extra aandacht gewenst vanwege stapeling van risico’s en de ernstige afloop van een ongeval.

Fietsers
Ook het aantal fietsende jongeren (15-29 jaar) dat in de weekendnachten na een valpartij in het ziekenhuis wordt opgenomen stijgt al enkele decennia. Bij de helft van hen is tegenwoordig alcohol in het spel.

Aandacht
Sjoerd Houwing, onderzoeker bij SWOV, geeft in een interview met het AD aan dat het gevaarlijke rijgedrag van jongemannen na stapavonden meer aandacht vraagt. De Bob-campagnes zouden zich meer moeten gaan richten op de verantwoordelijkheid van jongemannen voor hun passagiers.

Naar aanleiding van de ongevallen bij fietsers, laat Veilig Verkeer Nederland weten te willen onderzoeken hoe ze de houding van jonge fietsers ten opzichte van alcohol kunnen veranderen.

Het onderzoek van SWOV is hier te downloaden.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.