Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

ANWB en SWOV: Helmplicht en meer snelheidscontroles

ANWB en SWOV: Helmplicht en meer snelheidscontroles

6 februari 2015

De ANWB en onderzoeksbureau SWOV luiden vandaag de noodklok bij de minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz van Haegen. Het aantal zwaargewonden door verkeersongevallen is nog te hoog en moet lager. Meer snelheidscontroles en helmplicht voor snorfietsers en fietsers zijn oplossingen voor het probleem, aldus beide organisaties.

In 2013 vielen er 18.800 ernstige gewonden in het verkeer. Minister Schultz van Haegen heeft als doelstelling gesteld het aantal gewonden te laten dalen tot onder de 10.600 in 2020. SWOV concludeert dat die doelstelling onwaarschijnlijk is met het huidige beleid.

SWOV presenteerde vandaag een onderzoeksrapport waarin onder andere oplossingen worden aangedragen om het aantal ernstig gewonden terug te dringen, waaronder verdubbeling van de snelheidshandhaving, verdubbeling van de handhaving op alcohol, helmplicht voor fietsers en snorfietsers en meer gebruik van het alcoholslot. Meer informatie over het rapport is te vinden op de website van SWOV.

De minister geeft aan naar de voorstellen te kijken en verstandige maatregelen te kiezen. Hierbij zal overwegend gekeken worden naar provinciale en gemeentewegen. De veiligheid voor fietsers is iets wat de minister vooral wil verbeteren. Volgens de minister kunnen onveilige plekken aangepakt worden en op sommige plekken beter gecontroleerd worden op de snelheid.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.