Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Appen op de fiets levensgevaarlijk

Appen op de fiets levensgevaarlijk

11 mei 2015

Uit onderzoek van NIPO vorig jaar blijkt dat een derde van de jongeren zijn mobieltje tijdens het fietsen gebruikt. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Cijfers
• Bij 20% van de ongevallen met fietsers tussen de 12 en 24 jaar speelt de smartphone een rol.
• Een derde van de jongeren van 12 t/m 21 jaar gebruikt tijdens het fietsen de smartphone.
• Het risico op een ongeval bij het lezen van tekstberichten is 25 keer zo hoog.

Een app

Hoewel het niet verboden is om tijdens het fietsen je telefoon te gebruiken, is het wel onveilig. Dit was de reden voor het ministerie om een app te maken. Een app die er voor zorgt dat er minder wordt geappt, klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd.

Hoe werkt de app?
In een vliegtuig zet je de telefoon in de ‘vliegmodus’. Waarom niet een ‘fietsmodus’ als je op de fiets zit, zo dacht het ministerie. Wanneer je de telefoon in de fietsmodus zet, kan je wel berichten ontvangen, maar blijft het beeld zwart. Kijkt iemand toch op z’n telefoon tijdens het fietsen, dan wordt dat geregistreerd omdat iemand eerst een schuifje opzij moet zetten. Maar waar zit nu de fun? Die zit in de beloning. De app houdt bij hoeveel kilometer je fietst zónder je smartphone aan te raken. Zo spaar je punten. Kan iemand toch niet van z’n mobieltje afblijven, dan vervallen alle punten van die rit. Heb je de app een week gebruikt en voldoende ‘smartphonevrije’ kilometers gefietst, dan maak je kans op een bioscoopkaartje, maar kan je ook verder sparen voor een T-shirt van kunstenaar Iwan Smit of retrofiets van Veloretti.

Werkt het?
Uit cijfers blijkt de app te werken. Fietsmodus is meer dan 57.000 keer gedownload en zo’n 325.000 keer aangezet. Bij elkaar is er in de eerste drie maanden 700.000 kilometer in fietsmodus afgelegd.

En wie gebruikt de app? Driekwart van de ontvangers van de prijzen is onder de 21 jaar. Aan de 776 aanvragers van de Veloretti-fiets is gevraagd hoe vaak ze hun smartphone gebruikten vóór en na installatie van de app: 52% gebruikte de telefoon regelmatig tot heel vaak. 97% zegt nu de smartphone zelden tot nooit te gebruiken.

Website Fietsmodus

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.