Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Auto belt 112 bij ongeluk

Auto belt 112 bij ongeluk

5 december 2014

Het Europese Parlement heeft besloten dat alle auto’s vanaf 31 maart 2018 een gratis systeem ingebouwd krijgen dat automatisch 112 belt bij een ongeluk. Dat berichtte het AD vandaag.

Het ‘eCall-systeem’ kan volgens het parlement 2500 levens per jaar redden, doordat nooddiensten verongelukte bestuurders veel sneller kunnen bereiken. De informatie die het systeem doorstuurt bestaat uit het type auto, soort brandstof, tijd en exacte locatie van het voertuig.

Na een voorbereiding van drie jaar kwam het nieuwe systeem afgelopen week tot stand. De politici maakten zich vooral zorgen over de privacy van de bestuurder. Deze heeft straks een computertje in de auto zitten die de locatie van de auto kan verraden. Het wordt daarom wettelijk onmogelijk gemaakt een auto met het eCall-systeem een auto op te sporen wanneer er geen sprake is van een ongeluk.

Na maart 2018 zal de Europese Commissie gaan kijken of eCall ook ingebouwd moet worden bij andere voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.