Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’

‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’

10 december 2014

Wanneer een kind een knoopbatterij inslikt, kan deze batterij een gat in de slokdarm branden. Dit kan blijvend letsel veroorzaken en soms zelfs de dood tot gevolg hebben. En dit komt steeds vaker voor, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Een batterij die in de slokdarm vastzit, kan necrose, afsterving van weefsel, veroorzaken door de stroom die wordt afgegeven, door de chemicaliën die eruit lekken en de druk op het slijmvlies, aldus kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann.

Binnen twee uur kunnen al ernstige beschadigingen optreden. Een batterij moet dan ook zo spoedig mogelijk verwijderd worden, het liefst binnen één uur. Een kind dat een batterij heeft ingeslikt moet direct naar de Spoedeisende Hulp voor een röntgenfoto en als de batterij in de slokdarm zit, moet het met spoed naar een kinderarts-mdl (maag-darm-lever) of kno-arts voor verwijdering middels een scopie, leggen de kinderartsen uit. Elke minuut telt.

Beide kinderartsen geven aan de in hun eigen klinieken de afgelopen vier jaar het aantal incidenten sterk is toegenomen. Ze vermoeden dat kinderen vaker spelen met spullen die niet bedoeld zijn als speelgoed, waaronder fietslampjes, fototoestellen, rekenmachines of afstandsbedieningen. Deze spullen hebben geen kindveilige sluiting, waardoor de batterijtjes er gemakkelijk uitvallen. Kinderen stoppen een glimmende knoopbatterij graag in hun mond, aldus de kinderartsen

De NVK zal een beroep doen op de industrie om de batterijklepjes van alle apparatuur voortaan te beveiligen.

Meer informatie vindt u hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.