Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Bouwvakkers vaak niet in staat elkaar te helpen. "Mijn ideaalbeeld zou zijn dat iedereen een EHBO-diploma heeft."

Bouwvakkers vaak niet in staat elkaar te helpen. "Mijn ideaalbeeld zou zijn dat iedereen een EHBO-diploma heeft."

11 juli 2018

De missie van Het Oranje Kruis is de kennis en kunde van EHBO te verspreiden. Dit doen wij onder andere door Eerste Hulp richtlijnen op te stellen, door lesmateriaal samen te stellen en onafhankelijke examens te faciliteren en organiseren.

Maar waar kan goede kennis van Eerste Hulp wel een zetje in de rug gebruiken? In welke hoeken van de samenleving is de vraag naar Eerste Hulp het grootst? En waar moet Het Oranje Kruis dit meer onder de aandacht brengen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nogal wat ongelukken gebeuren op het werk. Dit kan zijn op de bouwplaats, de bouw is immers een van de gevaarlijkste werkomgevingen van Nederland, maar ook als buschauffeur, slager en zelfs ondernemer zit een ongeluk altijd in een klein hoekje.

Om erachter te komen hoe het nu gesteld is met de kennis en kunde in de verschillende branches gaan we op onderzoek uit en voeren we gesprekken met beleidsbepalers, brancheverenigingen en werknemers. Als derde in het drieluik spreken we met Adriaan Verhoeven, DLP-/KVP-er van BAM Infra Nederland.

Hoe waarborgen jullie de veiligheid op de bouwplaats?
Adriaan Verhoeven: "Bij ieder project wordt de klus eerst geanalyseerd. Waar liggen de gevaren, wat kunnen we direct al aanpassen om die gevaren weg te nemen en op welke punten moeten we meer aandacht vestigen om mogelijke gevaren te voorkomen? Dit is onderdeel van de verplichte RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie)."

In eerdere gesprekken hebben we ook al gemerkt dat de focus vooral ligt op voorkomen. Maar ongelukken gebeuren hoe dan ook. Hoe staat het met de kennis van de bouwvakker om direct zijn collega te helpen en te behandelen?
"Ik heb jarenlang een EHBO-diploma gehad. Sinds een jaar of twee niet meer, maar ik ben wel BHV ’er. Ik weet dus wel het een en ander en ik kan mijn collega helpen als dat nodig is. Vaak ben ik op projecten aan het werk waar ik de enige BHV‘er ben. Want als één op de tien een BHV-certificaat moet hebben dan ben ik dat vaak. Dat is mooi voor mijn collega’s, maar soms vraag ik me wel af wie mij zal helpen als er iets met mij gebeurt. Bij BAM zelf zijn we heel gericht op veiligheid en hulpverlening, maar de onderaannemers werken voor hun eigen bedrijf en kunnen er op een andere manier invulling aan geven dan BAM. Wij streven er wel naar om ook onze onderaannemers mee te nemen in onze veiligheidseisen."

Wat is de houding tegenover verplichte BHV-cursussen op de werkvloer?
"Ikzelf vind het een heel goede zaak. Want ik wil collega’s kunnen helpen wanneer dat nodig is. Onder mijn BAM-collega’s wordt het ook altijd goed ontvangen en bij de herhalingscursussen merk ik dat iedereen z’n best doet. Helaas is dit nog niet bij alle onderaannemers zo ingeburgerd. Daar ligt de focus expliciet op het werk, en dat doen ze goed hoor, maar veiligheid is soms een randzaak waar wij gezamenlijk willen streven naar veiligheid als hoofdzaak. Men weet van mij dat ik BHV‘er ben, maar het is niet standaard dat er aan het begin van een project een voorstelronde is waarbij men onder andere mededeelt dat hij of zij ook Eerste Hulp kan verlenen."

En hoe zit dat bij de jongere generatie? Vaak de groep waar de meeste ongevallen mee gebeuren.
"Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik heb niet het gevoel dat zij daarmee bezig zijn. Die staan er niet bij stil en denken dat alles wel losloopt. Waarschijnlijk is er een enkeling die het van huis heeft meegekregen, maar het grootste gedeelte zal er pas aan gaan denken als er echt iets gebeurt. En dat is een kwalijke zaak, misschien moeten we ervoor zorgen dat ze het op school al krijgen?"

Benieuwd wat een Diploma Eerste Hulp voor u en uw omgeving kan betekenen? Niet alleen op professioneel vlak, maar ook daarbuiten? Vind via de Cursuskiezer een EHBO-cursus die bij u past. En haal het Diploma Eerste Hulp. Ga naar cursuskiezer.ehbo.nl/

Je geeft aan dat je zelf EHBO’er was. Waarom heb je nu geen diploma meer?
"Ik had jarenlang mijn EHBO-diploma en dat was allemaal via het werk geregeld. Ieder halfjaar naar een herhalingscursus om de kennis op te frissen en nieuwe dingen te leren. Dat vond ik heel fijn. Maar toen het twee jaar geleden wat minder ging in de branche was dit één van de dingen waarop werd bezuinigd. En werd het alleen nog maar de wettelijk verplichte BHV."

Vind je dat erg?
"Ja. Ik mis de regelmatige herhaling heel erg en vind dat ook heel belangrijk. Iedere keer moet je toch weer even nadenken hoe het nou ook alweer ging en door ieder halfjaar alles te behandelen blijft het scherp in je geheugen. De BHV-herhaling is eens per twee jaar, dus dan is de stof alweer veel verder weggezakt. En het gaat allemaal sneller hè? Met EHBO heb je een hele dag EHBO, iedere zes maanden en apart ook nog een dag voor ontruiming en om brandjes te blussen. Nu wordt alles in één dag gestopt en ben je een ochtend bezig met EHBO en een middag met de organisatie-aspecten."

Hoe zie jij de ideale, veilige situatie voor je?
"Mijn ideaalbeeld zou zijn dat iedereen een EHBO-diploma heeft. Ik werkte ooit eens aan een project met een mannetje of tien, waarbij er zes of zeven man waren met een EHBO-diploma. Iedereen wist van elkaar dat als er iets zou gebeuren dat er altijd wel iemand was die je goed kon helpen. Dan ga je veel zekerder en vol vertrouwen aan het werk.
Tegelijkertijd zou ik veel meer herhalingsmomenten inplannen. Dan blijft de kennis scherp en ben je altijd op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen."

Het eerste deel over een veiligere bouw, met Charles Verheyen van Bouwend Nederland, lees je hier. En deel twee, met Kommer den Uil van Bam Infra vind je hier.

Via cursuskiezer.ehbo.nl/ vind je een overzicht van vele beschikbare EHBO-cursussen, die opleiden tot het behalen van het Diploma Eerste Hulp. Overzichtelijk en snel de cursus vinden die bij jou past.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.