Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Brandwondenpatiënt vaak kind

Brandwondenpatiënt vaak kind

27 maart 2014

Ruim een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting.

In negen van de tien gevallen worden de brandwonden veroorzaakt door ongelukken met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Volgens de Brandwonden Stichting komt dat doordat veel ouders hun kinderen overschatten. Ze denken dat hun kinderen snel leren dat ze niet aan thee of- koffiekopjes mogen komen. Maar de kinderen zijn soms nog geen jaar oud en zien nog geen gevaar.

Ook onderschatten ouders hoe ernstig brandwonden kunnen zijn die door hete vloeistoffen worden veroorzaakt. Hete thee kan al leiden tot tweedegraads brandwonden. De Brandwonden Stichting noemt het geval van Dirk Koppelaar. Die kreeg toen hij anderhalf jaar oud was een pot hete thee over zich heen. Tot ver na zijn achttiende verjaardag moest hij worden geopereerd. Ook is hij jarenlang gepest om zijn brandwonden. De Brandwonden Stichting is een voorlichtingscampagne gestart om het aantal jonge slachtoffers te verminderen.

In het aprilnummer 2 van het Magazine EHBO.NL verschijnt een uitgebreid interview met Dirk Koppelaar.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.