Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Campagne tegen sluipmoordenaar

Campagne tegen sluipmoordenaar

2 februari 2015

Jaarlijks overlijden er ongeveer 15 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Ieder jaar worden er ongeveer 150 mensen opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. De Nederlandse Brandwonden Stichting en de brandweer is daarom deze week een campagne begonnen om mensen te waarschuwen voor deze sluipmoordenaar.

Oorzaak
Bij onvolledige verbranding van gas of hout kan een zeer giftig gas, koolmonoxide, ontstaan. Deze onvolledige verbranding treedt vooral op wanneer er weinig aanvoer is van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos.

Voorkomen
Wanneer u een geiser, kachel, cv, combiketel of andere verbrandingstoestellen heeft, loopt u mogelijk kans op een koolmonoxidevergiftiging. De brandweer heeft een aantal tips op een rij gezet hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.

Meer informatie over koolmonoxide en het handelen bij een koolmonoxidevergiftiging, vindt u hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.