Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Column: Dokter, ik heb een gaatje in mijn hoofd

Column: Dokter, ik heb een gaatje in mijn hoofd

26 februari 2014

Als huisarts word ik vaak geconfronteerd met kinderen die een ongelukje hebben gehad. Op de punt van de tafel terecht gekomen, van de trap gegleden, van de fiets gevallen op straat, het komt allemaal voor.

Kinderen en ouders reageren daar verschillend op: het ene kind komt heel stoer binnen en laat vol trots het sneetje in het hoofd zien, de ander krijst, weer een ander kijkt wat bang en afwachtend uit de ogen. Ouders zijn soms erg nuchter, soms paniekerig, vaak, terecht of onterecht, schuldbewust.

Sommige kinderen laten zich gemakkelijk behandelen, anderen moeten in bedwang worden gehouden. Er zijn een paar basisregels hoe in dit soort situaties te handelen:

•    Blijf zelf rustig. Wees duidelijk en eerlijk. Leg uit wat u doet, zeg wat er gaat gebeuren. Zeg ook als iets pijn gaat doen. Ik hoor soms ouders binnenkomen en tegen hun kind zeggen: ‘De dokter doet je geen pijn’. Dat is erg vervelend, want de kans dat ik hun kind toch even pijn moet doen (verdovingsprik bijvoorbeeld) is groot. En een kind vindt niets vervelender om bedrogen te worden.

•    Als het kind een knuffel bij zich heeft, en het is wat angstig, helpt het soms om eerst de knuffel te ‘behandelen’.

•    Wat vaak goed werkt, is als u de ouder zelf laat zitten, met het kind op schoot, of liggen met het kind ruggelings op de buik. Dat is geruststellend voor het kind en het kind kan beter gefixeerd worden. Blijf op rustige toon tegen hem of haar praten.

•    Als een ouder zelf niet tegen dit soort situaties, niet tegen bloed kan, of erg paniekerig is, is het beter een ander die het kind vertrouwt mee bij de behandeling te betrekken. Een paniekerige ouder komt de behandeling niet ten goede.

•    Probeer niet eindeloos een kind dat huilt of krijst gerust te stellen. Accepteer dat dat soms niet lukt en doe gewoon wat u moet doen. Prettig als dat goedschiks kan, maar desnoods moet het kwaadschiks.

•    Heb na afloop ook even aandacht voor de ouders of begeleiders. Vaak zijn ze erg geschrokken, voelen ze zich schuldig, vragen zich af of er blijvende gevolgen zullen zijn et cetera.

De zorg voor kinderen, ook in EHBO-situaties, levert ook vaak leuke momenten op. Ik vergeet nooit de vraag van het zesjarig jongetje: “Dokter, prikt u zichzelf wel eens per ongeluk?”. Of het meisje dat boos op mij werd omdat ik haar broertje pijn deed, of de verbazing dat je na een verdovingsprik niets meer voelt, of de glimlach na het plakken van een Mickey Mouse pleister. En een na afloop met een wat beverig stemmetje uitgesproken ‘Dank u wel’ maakt soms je hele dag weer goed.

Tekst door: Ruud Gebel

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.