Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Column: Wat te doen bij een insectensteek?

Column: Wat te doen bij een insectensteek?

16 september 2013

Imkers, mensen die (van) honingbijen houden, zijn het gewend: een bijensteek. Als ze er een oplopen noemen ze het een bedrijfsongeluk. Het doet even pijn, misschien levert het een lichte zwelling op maar vaak zijn ze zelf de oorzaak.

De honingbij, die zojuist haar volk heeft verdedigd en dat met haar eigen dood moet bekopen, steekt immers niet zomaar. ‘Bijenhouden is niet voor watjes’, je moet tegen een steekje kunnen, zo denkt de ervaren imker, die zijn bijen met respect behandeld.

Dat niet iedereen zo laconiek reageert op een insectensteek is bekend. Al wordt het ook wel overdreven. “Oh, nee! Ik ben allergisch”, klinkt het als er een geel-zwart gekleurd beestje ook maar in de buurt rondvliegt. Misschien komt het door het gebrek aan kennis over deze insecten? Wie weet het verschil tussen een bij, een wesp of een zweefvlieg? Ook Het Oranje Kruis kan nog wat leren, zo blijkt uit de vorige maand gestarte versie van de campagne “Jij bent de Eerste Hulp” met grote posters op de stations. Zelf zag ik ze voor het eerst hangen op station Heemstede-Aerdenhout. Fraaie, kleurrijke posters met gele bloemen en een insect. De vraag op de posters: “Maar weet je ook wat je moet doen als je kind door een WESP gestoken wordt?”

Een imker ziet gelijk dat het beestje op de bloem geen wesp maar een bij is. Bruin, haartjes op het borststuk, met dikke schenen en dijen van de achterpoten en lichte bandjes op het achterlichaam. Iets lastiger is te zien dat ze vier vleugels heeft. (Zweef)vliegen hebben slechts twee vleugels. De vleugels liggen ietwat samengevouwen als ze zo van de nectar snoept. De honingbij is één van de 358 wilde bijensoorten in Nederland. Een ander onderscheiden kenmerk van de bij is de lengte van de antenne. Bij vliegen zijn ze nauwelijks zichtbaar, vaak net stompjes. Vliegen, die niet kunnen steken – ze hebben geen angel – proberen op wespen en bijen te lijken, maar ze doen eigenlijk geen vlieg kwaad.

Wespen – nuttige dieren die veel vliegjes en muggen eten – zijn geelzwart van kleur, zonder beharing. Ze hebben een taille en daaraan zijn ze goed te herkennen. “Limonade-wespen” komen alleen aan het eind van de zomer wanneer hun broedseizoen voorbij is op je terras. In het voorjaar krijgen ze genoeg energie van hun jongen en laten ze jouw gebakje of limonade met rust. Een steek van een wesp kan behoorlijk zeer doen, maar een geluk is dat de angel en het gifzakje niet in de huid achterblijft. Ook wespen zullen je niet zomaar steken: rustig blijven is het beste advies.

Imkers verwijderen een angel van de honingbij, die door het weerhaakje wel in je huid blijft zitten, met een bankpasje of ander stevig stukje karton. Door de angel zo uit de huid te strijken voorkom je dat er nog meer gif uit het gifblaasje (dat vaak aan de angel vastzit) in het lichaam komt. Een insectensteek in het gezicht van je kind verlangt meer aandacht, daar zijn de zwellingen vaak heftiger. Raadpleeg apotheker of huisarts bij heftige zwellingen in het gezicht. Bij een steek in en rond de keel is professionele hulp echt noodzakelijk, ga onmiddellijk naar het ziekenhuis of bel 1-1-2.

Wat te doen als de bloemetjes weer buiten gezet mogen worden? Kijk dan eens goed naar de verschillende insecten die erop vliegen. En vertel je kind over het belang van de bloemetjes en de bijtjes, de vliegen en de wespen. Geniet van de natuur om je heen, het respect komt dan vanzelf.

Tekst door: Huib Koel, imker
www.wildebijen.nl

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.