Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Dag 2: HEET!

Dag 2: HEET!

20 juli 2016

Dag twee van de Vierdaagse staat al jaren te boek als de moeilijkste dag. Vandaag is het niet minder moeilijk.

Mark Jansen, redacteur EHBO.NL, vindt het vandaag ook verschrikkelijk zwaar. Hij meldt dat de warmte hét grote item is onder de wandelaars. ‘Het is vooral moeilijk een goed looptempo te vinden. Te snel lopen om niet te veel op het heetst van de dag te lopen vergt te veel, maar langzaam lopen wil je ook niet in de hitte’, aldus Mark. De organisatie heeft borden geplaatst met het advies voldoende te drinken en niet té vaak te pauzeren. ‘Het gejuich van de omstanders helpt goed,’ aldus Mark, die inmiddels op verschillende plaatsen steken in voeten en benen heeft.
Wat de impact van de warmte is, ondervond Mark gisteren nadat hij gefinished was. Op weg naar het pendelbusje hoorde hij hulpgeroep. ‘Ik ging kijken en trof een man aan die achterover in zijn stoel hing. Hij reageerde niet meer heel erg adequaat en was spierwit. Hij wilde alleen maar met rust worden gelaten. Van de omstanders hoorde ik dat hij kort buiten bewustzijn was geweest.’ Nadat de man weer wat was bijgekomen, heeft hij wat gedronken en een banaan gegeten. Met de waarschuwing direct 112 te bellen als het weer slechter zou gaan, vervolgde Mark zijn weg.

Oververhitting: klik hier voor de EHBO-tip.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.