Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

De impact van hersenbloedingen

De impact van hersenbloedingen

27 juni 2014

Eén op de vier mensen boven de 60 krijgt te maken met CAA (Cerebrale Amyloid Angiopathie). CAA is een ziekte die zorgt voor herhaaldelijke hersenbloedingen en -infarcten. Dit leidt onder andere tot verlammingen, dementie en uiteindelijk de dood. Wat voor impact heeft deze ziekte? Wat kan eraan worden gedaan en is er iets wat eerstehulpverleners kunnen doen? Marco Koning, bestuurslid van de CAA Foundation, legt het uit.

CAA
‘De ziekte CAA speelt zich af in de kleine bloedvaten van de hersenen. In de wand van die vaten hoopt zich amyloid (giftig eiwit) op. Deze afzetting zorgt voor broosheid in een bloedvat en uiteindelijk kunnen kleine vaten gaan lekken. Een grotere hersenbloeding kan uiteindelijk het gevolg zijn.  Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood. 1 op de 4 mensen boven de 60 krijgt te maken met CAA. Recent onderzoek heeft dat uitgewezen’, vertelt Marco.

Erfelijk
Er bestaat ook een erfelijke vorm van CAA die, in tegenstelling tot CAA, al tijdens het leven met zekerheid kan worden vastgesteld. ‘Deze variant openbaart zich al op relatief jonge leeftijd, rond het 45ste jaar. Kinderen van gendragers hebben ook weer 50% kans de ziekte te krijgen. Onderzoek naar deze families leidt niet alleen tot behandeling van deze zeldzame erfelijke variant van CAA, maar is ook de sleutel voor een therapie voor de veel vaker voorkomende niet-erfelijke variant van de ziekte’, aldus Marco.

CAA Foundation
De CAA Foundation is de enige foundation wereldwijd die zich inzet om geld in te zamelen om onderzoek te doen naar de ziekte CAA. Op dit moment     wordt er door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek gedaan naar de toepassing van lama antilichamen. Hiervan is bewezen dat deze zeer geschikt zijn voor therapeutische doeleinden. Het huidige onderzoek is gericht op de vraag of deze antilichamen een mogelijke therapie kunnen bieden voor de ziekte van Alzheimer. De CAA Foundation hoopt met donaties dit te kunnen uitbreiden naar CAA.

‘Aangezien de ziekte bij een breed publiek nog onbekend is, focust de Foundation zich naast de fondsenwervende activiteiten ook op publieksactiviteiten om bekendheid te vragen voor deze veelvoorkomende ziekte. Met een kleine groep passievolle mensen hebben we de Foundation opgezet en strijden we tegen deze ziekte’, vertelt Marco.

Familie
De erfelijke variant van CAA is aanwezig binnen de familie van Koning. ‘Een oom, tante en vader waren drager van de ziekte. Ze zijn alle drie reeds overleden, mijn vader op Hemelvaartsdag dit jaar. Bij hem openbaarden de eerste klachten zich vanaf zijn 46ste levensjaar. Helaas heeft onderzoek uitgewezen dat ik ook erfelijk belast ben met deze ziekte.’

Impact van hersenbloedingen op de naasten

De impact van iemand die hersenbloedingen krijgt is groot. Iemand die fysiek nog heel krachtig was, takelt stukje bij beetje af. ‘Mijn vader kreeg steeds meer moeite om dat te doen wat hij graag wilde doen en hij verloor het contact met zijn omgeving. Op zijn 56ste kreeg hij zijn grootste hersenbloeding. Daar is hij nooit meer uit gekomen en is op zijn 66ste overleden. Voor het gezin was het heel zwaar, steeds weer een stukje afscheid nemen van iemand die je liefhebt. De andere kant van de medaille is dat het ons als gezin ook heel sterk heeft gemaakt.’

Eerste hulp bij hersenbloeding
Bij herkenning van een hersenbloeding wordt vaak gebruik gemaakt van de FAST-test (Face, Arm, Speech, Test):

Face (gezicht): vraag het slachtoffer om te lachen of de tanden te laten zien
Arm (arm): vraag het slachtoffer om beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven en met de ogen dicht.
Speech (spraak): vraag het slachtoffer of de omstanders of het spreken veranderd is.
Time (tijd): vraag het slachtoffer of de omstanders hoe laat de klachten zijn begonnen.

Een scheve mond(hoek), een wegzakkende arm en onduidelijk of onbegrijpelijke spreken, kunnen aanwijzingen zijn voor een beroerte. Is dit het geval: bel 1-1-2. Het is belangrijk dat iemand zo snel mogelijk wordt geholpen. In het ziekenhuis zullen artsen proberen om de situatie te stabiliseren, zodat de kans op gevolgschade door de beroerte zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Of een hersenbloeding nu erfelijk is of niet, snelle eerstehulpverlening bij een hersenbloeding is van levensbelang.

Meer informatie over de CAA Foundation? Klik hier.

Klik hier voor meer informatie Eerste Hulp bij beroerte.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.