Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

De Kop van Jut

De Kop van Jut

13 januari 2014

Volgens de Stichting VeiligheidNL belanden jaarlijks 100 Nederlandse wintersporters met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis en is dat slechts het topje van de ijsberg. Vorig jaar startte de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met VeiligheidNL de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’. Wat zijn er voor helmen en waar moet je op letten?

Het werkelijk aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland, ligt met zekerheid hoger. Hoofd- en hersenletsel is een ernstige skiblessure die langdurig narigheid oplevert. Wil je deze voorkomen? Draag dan een helm tijdens het skiën.

Twee soorten helmen

Er zijn globaal twee soorten helmen in omloop: ‘in molds’ en ‘hard shells’. Bij de eerste soort zijn de (dunne) buitenschaal en de piepschuim binnenhelm met elkaar verlijmd. Makkelijk te herkennen omdat er geen kiertje tussen schuim en buitenschaal zit. Deze helmen zijn licht van gewicht en door de constructie is het makkelijk om ze van veel ventilatiemogelijkheden te voorzien.

Bij de hard shells zit er wel een zichtbare kier tussen een dikkere buitenschaal en de piepschuim binnenhelm. Deze constructie is zeer slagvast, maar vaak wat zwaarder en moeilijker (lees: duurder) te voorzien van ventilatieopeningen. Hoewel de tweede soort veel robuuster overkomt, moeten beide soorten voldoen aan de Europese norm voor skihelmen EN 1077 (EN 1080 bij kinderen).

Testen
Binnen deze EN 1077 norm zijn er wel twee klasses: A en B. De test voor klasse B is iets minder streng en wordt gebruikt om helmen van meer ventilatiemogelijkheden te kunnen voorzien. Dit is dus van toepassing op veel in mold modellen. Bij de ‘impact test’ laat men een zwaar kunsthoofd met helm van anderhalve meter hoogte naar beneden vallen. Er mag dan geen schade aan het hoofd zijn. Je komt ook af en toe helmen tegen met de EN 1078 norm. Prima helmen, maar officieel zijn ze getest voor skaten en fietsen. Het belangrijkste verschil zit hem in de ‘penetration test’, een test waarbij met een scherp voorwerp op de helm wordt geslagen. Dit is een simulatie voor het geval de vallende skiër in aanraking komt met een skistok of staalkant. Deze test maakt geen deel uit van de 1078 norm. Verder wordt bij de 1077 norm nog gekeken naar het gezichtsveld van de skiër met helm op en de sterkte van het sluitsysteem.

Kop als een ei
Het klinkt misschien verrassend, maar helmen hebben ook een pasvorm. Er zijn ronde en ovale vormen. En als jij een ovale hoofdvorm hebt en een rond model opzet, dan voelt dat vierkant! Pas dus altijd je helm, want een helm die niet lekker zit, zul je niet dragen. Datzelfde geldt voor het gewicht en de ventilatiemogelijkheden. Koop wat je prettig vindt. Koop je een supersterke helm, maar vind je hem te zwaar of slecht geventileerd, dan zul hem ook niet vaak dragen. En een helm die je niet draagt, beschermt nou eenmaal niet…. Probeer of je hoofd en nek goed kunt bewegen met helm op. Belangrijk is dat de helm ver genoeg naar achteren mee kan bewegen omdat je bij een correcte skihouding altijd iets omhoog kijkt. En neem je skibril mee met passen, of koop meteen een nieuwe bij je helm. Vervang een helm na iedere zware val, bij beschadiging en houd rekening met een levensduur van vijf jaar.

Waar moet je op letten?

  • Pas voor aankoop de helm
  • Neem je skibril mee met passen
  • Probeer of je je hoofd en nek goed kunt bewegen
  • Zorg dat de helm ver genoeg naar achteren mee kan bewegen
  • Let op de ventilatiemogelijkheden
  • Vervang een helm na iedere zware val of bij beschadiging
  • Een helm heeft een levensduur van 5 jaar


Kijk voor meer tips op voorkomblessures.nl of op wintersport.nl.

Tekst: Rolf Westerhof, Nederlandse Ski Vereniging.  

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.