Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

De meest voorkomende ongelukken bij Nederlandse klussers

De meest voorkomende ongelukken bij Nederlandse klussers

9 juni 2016

In de lente- en zomermaanden stropen Nederlanders massaal de mouwen op voor een nieuw klusseizoen. Het doe-het-zelven leidt in huishoudens tot frustraties en ongelukken, maar het zorgt ook voor tevredenheid en trots zodra de klus is geklaard. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde de belangrijkste klustrends en onderzocht bij welke klussen de meeste ongelukken gebeuren.

Uit het zoekgedrag van consumenten op beslist.nl blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken van klusspullen. In de lente en zomer worden de grote klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of de tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met een nieuwe cv-ketel, verlichting en beveiliging tegen inbraken.

Gevaarlijke hobby
Het klussen gaat gepaard met de nodige risico’s, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Doe-het-zelvers veroorzaken jaarlijks ongeveer 130.000 ongevallen. In ruim 80.000 van de gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. De meeste klusslachtoffers vallen op zaterdag, de minste op zondag. Ongeveer de helft van alle klusongevallen vindt plaats in de periode mei tot en met augustus.

De meeste klusongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen. Een groot deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door het snijden aan een cirkelzaag (6%), een val van een ladder (6%) of het snijden aan een hobbymes (5%). Ruim de helft van het letsel ontstaat aan de handen (51%), maar ook het hoofd (11%) en de voeten (10%) zijn kwetsbaar tijdens het klussen.

Kijk voor meer informatie op beslist.nl.

Wat te doen bij een grote wond?
•  Laat het slachtoffer liggen bij ernstig bloedverlies.
•  Druk een bloedende wond onmiddellijk en minimaal tien minuten dicht. Geef druk rechtstreeks op de wond.
•  Uit de wond stekende voorwerpen niet verwijderen. Druk bij bloeding aan weerszijden van het voorwerp op de wond.

Gebruik bij bloedverlies / wonden handschoenen, verband of een schone doek. Was zo mogelijk de handen voor en na de hulpverlening.

Klik hier voor meer informatie over de eerstehulpverlening.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.