Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerste Hulp bij de eikenprocessierups

Eerste Hulp bij de eikenprocessierups

28 juni 2019

In de zomer genieten we met z'n allen volop van de buitenlucht, leuke activiteiten en gewoon van de zon. Maar dat doen insecten en allerlei andere beestjes ook. Wat doe je als je daardoor wordt gebeten of mee in contact bent gekomen?

Een van de beestjes waar we nu veel over horen is de eikenprocessierups. Dit is zijn moment of fame. Het beestje doet vrij weinig, maar contact met de brandharen van deze rups kan voor veel jeuk en irritaties zorgen. Met een paar eenvoudige handelingen kun je het slachtoffer van de rups al een grote dienst bewijzen.

Je kunt de jeuk verlichten door te koelen. Maar je kunt ook gel, zalf of crème met methol, aloë vera of calendula gebruiken. Wanneer het slachtoffer in contact is gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups doe je het volgende:

  • Trek de kleren uit waarin de brandharen zitten
  • Strip de huid van het slachtoffer met plakband of kleefpleister
  • Spoel de huid of ogen van het slachtoffer met lauw water
  • Zorg je dat het slachtoffer niet krabt of wrijft op de plaats waar de brandharen hebben gezeten. 

En kijk goed uit en waarschuw elkaar, want voorkomen is beter dan genezen.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.