Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerste Hulp bij de grootgrutter

Eerste Hulp bij de grootgrutter

24 september 2018

Je loopt in de supermarkt en er valt iemand flauw in het gangpad bij de soepen. Wat doe je? Ga je er direct op af, als EHBO'er? Of haal je iemand van het personeel erbij?

Raakvlakken tussen EHBO en BHV
Arjan van Zadelhoff is werkzaam als BHV-er in een grote supermarkt in Rotterdam en volgens hem heeft de BHV in de praktijk meer raakvlakken met de EHBO dan veel mensen denken: ‘Als vierdejaars student geneeskunde en met al aardig wat jaren EHBO-ervaring, zie ik tijdens mijn bijbaan in een filiaal in een grote stad bij 's lands bekendste grootgrutter van alles voorbijkomen op EHBO-gebied. Het werken in een supermarkt in de grote stad als BHV'er is soms hetzelfde als werken als EHBO'er op een evenement. Je komt van alles tegen, van het plakken van pleisters bij collega's tot onwelwordingen en reanimaties.’ 

‘Wat het werken in de grote stad zo anders maakt is de diversiteit aan klanten. Er zijn moeders met jonge kinderen, scholieren, (buitenlandse) studenten, ouderen, mindervaliden en dat alles met verschillende achtergronden, nationaliteiten en talen. Een goede beheersing van (eerste hulp) Engels is noodzakelijk, aangezien een groot deel van de klanten geen Nederlands spreekt en begrijpt’, legt Arjan uit. 

Het niveau van de BHV
Het niveau van de BHV-cursussen verschilt, maar voor de meeste grote bedrijven geldt dat ze hun hulpverlening op orde hebben, simpelweg omdat dit moet volgens de wet. Ze moeten qua aantal, opleiding en organisatie zo zijn uitgerust dat ze de BHV-taken naar behoren kunnen vervullen: ‘Bij het bedrijf waar ik werk, weet ik dat we landelijk een kleine 10 000 BHV-ers hebben rondlopen. Dat is 10% van het totale personeelsbestand! Voor veel mensen die zich aanmelden voor een BHV cursus is het een mogelijkheid om in betaalde tijd vaardigheden op te doen die ook buiten de werkplek nuttig zijn. De mensen die een BHV-cursus doen zijn vaak gedreven om eerste hulp te verlenen, ook buiten hun werk’, vertelt Arjan.

Taken van de BHV’er
De belangrijkste taken zijn verbandmiddelen aanbrengen bij verwondingen, het starten van de reanimatie, het herkennen van gezondheidsproblemen en daarbij de professionele hulpdiensten inschakelen en ondersteunen: ‘Denk bij ondersteunen aan het begeleiden van het ambulancepersoneel naar het slachtoffer. De BHV-er kent het pand en weet eventuele kortere routes via de achterdeur of personeelsgangen.’ 

‘Maar ook bij ontruimingen en grotere incidenten ben je als BHV’er niet alleen als eerste ter plaatse, je bent ook de “locatie-expert”. Laatst ging het brandalarm in ons gehele winkelcentrum af, waarna we moesten ontruimen samen met de andere winkels. In onze winkel ging dit heel soepel, zodat wij daarna ook de brandweer op konden vangen en als eerste aanspreekpunt konden dienen voor het hele winkelcentrum’, zegt Arjan.  

Crowd control
‘Het winkelend publiek heeft over het algemeen weinig begrip voor hulpverlening op de winkelvloer en moet altijd net even bij dat ene potje zijn waar net die aardige dame van 80 op de grond ligt met een te lage bloedsuiker. Of als de ambulance arriveert en de ambulanceverpleegkundige een infuus plaatst, dan zijn er altijd klanten die letterlijk bovenop de vingers willen meekijken. Als BHV'er moet je dus ook aan crowd control doen. We kunnen niet voor ieder wissewasje de hele winkel ontruimen. Daarom laat ik als teamleider en BHV’er mijn medewerkers vaak één gangpad afsluiten, als daar wat aan de hand is’, aldus Arjan.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.