Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerste Hulp bij tropische temperaturen

Eerste Hulp bij tropische temperaturen

17 juli 2018

De zomerse temperaturen houden nog even aan. Het Nationaal Hitteplan ligt klaar en Nederland kan zich opmaken voor een officiële hittegolf. Wat kan je doen om de vervelende gevolgen van de hitte te beperken? Hoe herken je oververhitting en wat doe je dan?

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ligt het ‘Nationaal Hitteplan’ klaar. Dit plan staat vol tips en protocollen voor ziekenhuizen, festivalorganisaties en zorgverleners. De rijksoverheid hoopt hiermee problemen door extreme hitte te voorkomen.

Het RIVM heeft aan aantal tips opgesteld om vervelende gevolgen van hitte te beperken:

- Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Door te zweten verlies je veel vocht. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand als je op pad gaat.

- Zorg voor koelte. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning tussen twaalf en vier uur ‘s middags. Neem een (voeten)bad of douche, slaap niet onder een te warme deken.

- Houd de woning koel met zonwering, een ventilator of, als deze aanwezig is, airco. Zorg voortdurend voor ventilatie door roosters open te zetten of ramen op een kier. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

- Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in de omgeving die wel hulp kunnen gebruiken.

Eerste Hulp bij oververhitting
Hoe meer jij je inspant, hoe meer warmte je produceert. Overtollige warmte verlaat het lichaam door straling en zweten. Hierbij gaat zout en vocht verloren. Je kunt bij heftig zweten uitdrogen en zelfs in shock raken.

Iemand die oververhit is, heeft hoofdpijn en is misselijk. Hij of zij kan er erg verhit, rood uitzien, maar kan ook bleek zien en een koude huid hebben door hevig zweten. Geef een oververhit persoon (bij voorkeur een sportdrank) te drinken.

Iemand met oververhitting breng je in een koele omgeving of je zorgt voor schaduw. Je kunt samen met omstanders een (reddings)deken boven iemand houden en zo voor schaduw zorgen. De zilveren kant weerkaatst het zonlicht. Leg een reddingsdeken nooit direct op iemand bij oververhitting. Dan kan hij zijn warmte niet kwijt.

Bel 112 bij oververhitting wanneer iemand:

- zich anders gedraagt dan normaal
- suffer wordt of bewusteloos raakt

Start dan onmiddellijk met koelen:

- gebruik een ventilator en houd de huid nat
- spons af met koud water
- dompel onder in (ijskoud) water
- wikkel het slachtoffer in een nat laken
- plaats ijszakken, vooral in oksels en liezen

Geef nooit eten of drinken bij sufheid of bewusteloosheid.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.