Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerste Hulp. Je moet het wel écht doen!

Eerste Hulp. Je moet het wel écht doen!

26 februari 2018

Hoe meer mensen Eerste Hulp kunnen verlenen hoe beter. Om het belang van EHBO te benadrukken heeft EHBO.nl aan twee eerstehulpverleners gevraagd hoe zij denken over het nut van EHBO.

"Niet alleen maar 112 bellen"

Freddy de Vries: "Ik heb een tijd geleden meegemaakt dat een vrouw van de fiets was gevallen. Ze was met haar hoofd op de grond terecht gekomen waardoor een bloedende hoofdwond was ontstaan.

Ze lag op de grond en om haar heen stonden 10 mensen. Niemand deed wat, behalve 112 bellen. Terwijl 112 helemaal niet nodig was. Een drukverband en wat geruststellende woorden waren genoeg om het slachtoffer te helpen.

Het frustreert me dat slachtoffers aan hun lot worden overgelaten. Het zou goed zijn als meer mensen een EHBO diploma zouden halen, zodat men zich zekerder voelt om te handelen en slachtoffers sneller worden geholpen. Het geeft ook voldoening als je meer kunt doen dan alleen 112 bellen.

Zo werk ik als slager in een bedrijf met 550 medewerkers. Een collega kwam me halen omdat een andere collega zich in zijn vinger had gezaagd. Ik zag meteen dat het ernstig was. De collega’s om het slachtoffer heen reageerden geschokt en ik zag hoe de wijsvinger van de rechterhand omgeklapt was en aan een stuk vel vast zat aan de hand. Ik bedacht me wat ik had geleerd tijdens de EHBO lessen en ik realiseerde me dat het aanleggen van een stompverband geen optie was. Ik heb de vinger terug geklapt en een vingerverband aangelegd. In het ziekenhuis bleek dat dit voor voldoende doorbloeding had gezorgd en dat de vinger weer aan de hand kon worden gehecht. Door snel te handelen heeft mijn collega zijn vinger kunnen behouden."

Dit artikel verscheen eerder in een uitgave van het magazine EHBO.nl.
Meer informatie over het tijdschrift van Het Oranje Kruis vindt u hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.