Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerste Hulp. Je moet het wel écht kunnen!

Eerste Hulp. Je moet het wel écht kunnen!

5 maart 2018

Hoe meer mensen Eerste Hulp kunnen verlenen hoe beter. Om het belang van EHBO te benadrukken vroegen we aan twee eerstehulpverleners hoe zij denken over EHBO.

Met simpele handelingen goede dingen doen
Judith Helmhout: "Als instructeur Eerste Hulp hoor ik vaak dat mensen een EHBO cursus komen volgen omdat ze iets hebben meegemaakt waarbij niemand begon te handelen en ze zelf ook met de handen in het haar stonden, omdat ze niet wisten wat ze moesten doen. Uiteraard vind ik die insteek heel goed, alleen jammer dat men zich het niet eerder heeft beseft. Misschien is dat ook wel een beetje mens eigen, je moet het eerst ervaren voordat je overgaat tot actie."

Cijfers
"Als ik daarnaast kijk naar de cijfers van het aantal ongevallen die gebeuren dan denk ik echt dat we helemaal niet zonder EHBO kennis kunnen. Ik zou het een goede zaak vinden als het halen van een EHBO diploma verplicht wordt gesteld, net zoals bij het rijbewijs in Duitsland. Daarnaast vind ik dat er een menselijk aspect zit aan het verlenen van Eerste Hulp. Draai het eens om. Er overkomt je iets en jij ligt daar, dan wil je toch ook niets liever dan op een normale manier geholpen worden?"

Weten wat je wel en niet kan doen
"Niet zo lang geleden liep ik op de markt. Het stormde en uit het niets viel er een grote vierkante parasol om. De parasol kwam bij een vrouw op het hoofd terecht. De vrouw viel op de grond en klaagde over tintelingen in haar linkerarm en dat ze duizelig en misselijk was. Ik heb 112 gebeld en over de vrouw een dekentje gelegd om haar warm te houden. De rest van de eerste hulp bestond er uit om er voor te zorgen dat omstanders niet met de vrouw begonnen te slepen, onder het mom van: “mevrouw het is koud, u moet hier weg!” Als eerstehulpverlener kun je met simpele handelingen goede dingen doen voor het slachtoffer. De handelingen die ik heb uitgevoerd, gebeurden in een vrij korte periode maar het is zo belangrijk. Als eerstehulpverlener weet je wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen in een noodsituatie."

Dit artikel verscheen eerder in een uitgave van het magazine EHBO.nl.
Meer informatie over het tijdschrift van Het Oranje Kruis vindt u hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.