Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

EHBO. Je moet het wel ècht doen!

EHBO. Je moet het wel ècht doen!

15 december 2015

Tijdens een grote hardloopwedstrijd in Voorschoten was ik actief als EHBO’er.

Het was een stralende ochtend in maart 2014 en aan de wedstrijd deden ongeveer 1000 atleten mee. Met een collega EHBO’er vormde ik een mobiel koppel. Halverwege de wedstrijd ging het mis. Toen een groep atleten kwam langsgelopen, stortte er een plotseling in elkaar. Andere atleten struikelden over haar en bleven geblesseerd op de grond liggen. 

Het slachtoffer begon schokkende bewegingen te maken en was niet aanspreekbaar. Mijn collega ontfermde zich onmiddellijk over haar. Hij zorgde voor beschutting, controleerde voortdurend haar vitale functies en kon haar na enige tijd stabiel leggen. Ondertussen waarschuwde ik via onze portofoons meteen de wedstrijdorganisatie en de politie. 

De afspraken die wij van tevoren altijd maken met hulpverleners en de organisatie bleken perfect te werken. Al heel snel kregen we assistentie van een motoragent, die het afgelegen gebied gemakkelijk kon bereiken. 

Ondertussen werd verderop voor een omzetting van het parcours gezorgd. Terwijl de motoragent en mijn collega het slachtoffer behandelden, verzorgde ik de andere twee atleten. Beiden hadden enkels gekneusd. Even later arriveerde de ambulance. Het slachtoffer bleek last te hebben van een hitteberoerte. Dankzij de goede samenwerking met de hulpdiensten en de organisatie kon bij het incident snel en adequaat worden gehandeld. Het slachtoffer kon later die dag weer naar huis. 

Bart Lavrijsen

EHBO Vereniging Voorschoten

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.