Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

EHBO'ers op evenementen vaker in aanraking met XTC

EHBO'ers op evenementen vaker in aanraking met XTC

5 november 2014

Gisteren publiceerde het Trimbosinstituut de jaarlijkse Nationale Drug Monitor. Uit de monitor bleek onder andere dat er een verschuiving heeft voorgedaan van meldingen van ernstige vergiftigingsverschijnselen bij EHBO-posten.

De monitor meldt dat op grootschalige evenementen tussen 2009 en 2012 een toename is geregistreerd van het aandeel gezondheidsincidenten met XTC als enige drug. Dat aandeel blijft stabiel in 2013, maar wel neemt de ernst van de incidenten toe. Bij de EHBO-posten viel in 2009 7% onder de definitie matige of ernstige vergiftiging. In 2013 is dat toegenomen tot 22%, 2% meer dan in 2012.

Eerstehulpverleners op evenementen krijgen dus steeds meer te maken met gevallen waar sprake is van ernstige vergiftiging. Eerstehulpverleners worden dus geacht te weten hiermee om te gaan. De kwaliteit van de eerstehulpverlening is hierbij van groot belang. Eerste Hulp, je moet het wel ├ęcht kunnen.

Meer informatie over de Nationale Drug Monitor is hier te vinden.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.