Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Flinke stijging aantal drugsgebruikers bij de Spoedeisende Hulp

Flinke stijging aantal drugsgebruikers bij de Spoedeisende Hulp

4 december 2013

Uit onderzoek van VeiligheidNL in opdracht van het televisieprogramma Nieuwsuur is gebleken dat het aantal mensen dat na drugsgebruik op de Spoedeisende Hulp (SEH) belandt in vijf jaar tijd met 45 procent is gestegen.

Het aantal SEH-behandelingen waarbij het gaat om de drugs GHB was met de helft toegenomen tot 1.600 gevallen.

Eenenzestig procent van de personen die op de SEH-afdeling worden behandeld, is in de leeftijd van 15-29 jaar. In de leeftijdscategorie 15-19 jaar zijn vrouwen ruim in de meerderheid.

Vijfendertig procent van de mensen die op de SEH-afdeling terechtkwamen waarbij er sprake was van drugs, werd na behandeling opgenomen in het ziekenhuis. “Dat is meer dan bij SEH-behandelingen vanwege letsel of vergiftiging in het algemeen, waarbij dertien procent na SEH-behandeling wordt opgenomen.”

Het advies van VeiligheidNL is dat de kennis die aanwezig is bij de SEH-afdelingen van ziekenhuizen wordt gebruikt voor een vroegtijdige signalering om herhaling te voorkomen. “Ziekenhuizen kunnen voor vervolgbehandeling doorverwijzen naar gespecialiseerde organisaties voor verslavingszorg,” aldus VeiligheidNL.

In de decemberuitgave van EHBO.NL zal er ook aandacht worden besteed aan drugs en Eerste Hulp

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.