Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Foto's sturen naar 112?

Foto's sturen naar 112?

11 december 2014

Iemand die 1-1-2 belt vanwege een ongeval, kan in de toekomst van de centralist de vraag krijgen een foto te sturen van het ongeval. Op deze manier kunnen zij een betere inschatting maken van wat er aan de hand is en welke hulpdiensten moeten uitrukken.

Al een maand wordt met het systeem Foto112.nl getest en gewerkt door de brandweer- en ambulancediensten van de regio’s Hollands-Midden en Haaglanden. Vanaf maandag zal de politie van beide regio’s hier ook mee gaan werken. De verwachting is dat andere regio’s snel zullen volgen.

Systeem
Het nieuwe systeem is geen app waarmee u een foto kunt sturen naar de alarmcentrale. Nee, wanneer u 1-1-2 belt, zal de centralist een link naar uw mobiele telefoon sturen waarmee u direct een foto kunt maken en verzenden aan de alarmcentrale. Wanneer iemand een foto stuurt, wordt ook de exacte locatie doorgegeven.

Testfase
Het systeem bevindt zich op dit moment nog in een testfase, toch hebben beide veiligheidsregio’s positieve verwachtingen, laat Bas de Leeuw, hoofd meldkamer van de brandweer, weten aan het AD. ‘Soms krijgen we wat onduidelijke meldingen. Mensen kunnen bijvoorbeeld in paniek zijn of niet goed weten waar ze zijn. Centralisten zijn getraind om via de juiste vragen een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Maar een foto en vooral de locatie die de telefoon meestuurt, kunnen ons nog beter helpen.'

Voor mensen die bang zijn dat de gemaakte foto’s straat belangen. De privacy is volgens de veiligheidsregio’s gewaarborgd.

Meer informatie: www.foto112.nl

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.