Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Gevaar van drugs tijdens de feestdagen

Gevaar van drugs tijdens de feestdagen

20 december 2013

De jaarwisseling is een extra roerige periode. Voor veel mensen is het een moment van ontlading. Vooral jongeren ervaren de jaarwisseling als een ‘time out’, een reden om uitbundig en grenzeloos te feesten.

De feestvreugde kan echter gemakkelijk omslaan. Door het drinken van veel alcohol in een korte tijd neemt het oordeelsvermogen af. Ook tradities, zoals het afsteken van vuurwerk, het maken van vreugdevuren en het afschieten van carbid zijn factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Het vieren van de jaarwisseling wordt vaak in groepen gedaan. Groepsdruk kan makkelijker leiden tot grensoverschrijdend gedrag.

Effecten en risico's van verschillende soorten drugs
Tijdens de feestdagen, maar ook op feesten tijdens de vakantieperiode wordt behalve alcohol ook drugs gebruikt. Wat gaat er zoal rond op het gebied van drugs, hoe kan deze drugs worden herkend en wat voor effect heeft het? Cannabis, XTC, Cocaïne en Amfetamine zijn de meest gebruikte drugs in het uitgaansleven.

Cannabis
Hasj en wiet zijn middelen met een psychoactieve werking die afkomstig zijn van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis. Hasj en wiet worden ook wel cannabis genoemd. Wiet wordt ook wel marihuana genoemd.

Met cannabis loop je verschillende risico’s. Op korte termijn hoofdpijn en duizeligheid. Sommige gebruikers krijgen last van angsten, somberheid en/of paniek. Het heeft een negatieve invloed op de concentratie, reactievermogen en korte termijngeheugen. Op langere termijn kan iemand verslaafd raken en brengt het schade aan de luchtwegen. Mensen met een psychische stoornis kunnen meer last krijgen van hun klachten.

XTC
XTC is een synthetisch middel met een oppeppende werking en bewustzijns veranderend effect. XTC is niet lichamelijk verslavend, maar daarom niet ongevaarlijk. Het gebruik hiervan kan leiden tot schade van de hersenen en kan angstaanvallen en psychosen versterken. Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken. Door de combinatie van XTC en astmamedicijnen kan de bloeddruk gevaarlijk stijgen. En zo zijn er nog veel meer risico's. XTC tref je aan in de vorm van pillen, capsules en poeders.

Cocaïne
Cocaïne, kortweg coke, is een stimulerend middel. Het komt meestal in de vorm van wit kristalachtig poeder. Het geeft een opgewekt, vrolijk gevoel. Het is als poeder vooral populair in het uitgaansleven (snuifcoke).

Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico's.

Amfetamine (speed)

Speed is de straatnaam voor amfetamine. Amfetamine is een harddrug met een langwerkend stimulerend effect. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel. De beschikbare energie neemt bij de gebruiker fors toe. Amfetamine wordt ook wel pep genoemd. Amfetamine kan je aantreffen als poeder, maar soms ook als pil.

Amfetamine maakt overmoedig, verstoort de coördinatie en verhoogt het risico op hartritmestoornissen. Bij langdurig gebruik kan de vermoeidheid plotseling toeslaan en kan iemand in slaap vallen.

EHBO bij drugs
Tekst: Pim de Ruijter

De Eerste Hulp bij gebruik van alcohol en drugs is in essentie niet anders dan de reguliere Eerste Hulp. Er is echter een aantal aspecten dat de benadering van het slachtoffer wel degelijk anders maakt. In de eerste plaats is het van belang te inventariseren wat de hulpvraag is van het slachtoffer. Waarom zoekt hij hulp? Dat kan zijn omdat hij zich onprettig voelt bij de lichamelijke- of geestelijke reactie op de drugs, maar ook omdat hij een gezondheidsverstoring heeft. De reactie op een bepaalde drug kan per keer anders zijn en is afhankelijk van de gemoedstoestand van de gebruiker, het middel en de setting.

Benader een slachtoffer open en oprecht, zonder vooroordelen. Belangrijk is om het slachtoffer gerust te stellen en te zeggen dat de klachten meestal vanzelf overgaan. Breng het slachtoffer naar een rustige en prikkelarme omgeving. Drugs kunnen leiden tot onverwachte agressie bij het slachtoffer, zorg dat je nooit alleen bent bij het slachtoffer. Bij voorkeur communiceert één hulpverlener met het slachtoffer.

Kijk of er alarmsignalen zijn: tekenen van stoornissen in de vitale functies (ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn). Zorg bij stoornissen in het bewustzijn voor een vrije luchtweg en leg het slachtoffer in de stabiele zijligging. Start bij stoornissen in ademhaling met reanimatie. Druggebruik kan zowel tot het extreem oplopen van de lichaamstemperatuur (oververhitting), maar ook tot warmteverlies en onderkoeling. In het geval van oververhitting is het van belang om het slachtoffer af te koelen en professionele hulpverleners in te schakelen. Bescherm het slachtoffer bij onderkoeling tegen verdere afkoeling. Schakel laagdrempelig professionele hulpverleners in. Houdt er rekening mee dat alcohol- of druggebruik andere aandoeningen of letsels kan maskeren.

Alarmsignalen bij alcohol en druggebruik:
•    Trage of snelle ademhaling
•    Pijn op de borst
•    Hartkloppingen, trage of snelle hartslag
•    Bewusteloosheid en bewustzijnsdaling
•    Tekenen van oververhitting
•    Tekenen van onderkoeling
•    Epileptische aanvallen/toevallen
•    Ernstige achterdocht, wanen en gestoorde werkelijkheidsbeleving

Vragen over alcohol of drugs?

Raadpleeg dan de volgende bronnen:
•    Alcoholinfo.nl
•    Drugsinfo.nl
•    Trimbos.nl
•    Gevorderde Eerste Hulp, Pim de Ruijter

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.