Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Groepsdruk vaak oorzaak van gevaarlijk gedrag jongeren

Groepsdruk vaak oorzaak van gevaarlijk gedrag jongeren

20 december 2013

Voor jongeren leidt groepsdruk vaak tot onbewust en risicovol na-aapgedrag. Jongeren willen er graag bijhoren. Na-aapgedrag om je geaccepteerd te voelen leidt soms tot akelige gebeurtenissen en ernstig letsel, bijvoorbeeld omdat niet iedereen over dezelfde vaardigheden beschikt.

Over de rol van groepsdruk in relatie tot risicogedrag in het verkeer heeft de organisatie VeiligheidNL een lespakket ontwikkeld. Doel van het lespakket is om groepsdruk dat aanzet tot gevaarlijk na-aapgedrag klassikaal met leerlingen te bespreken en samen voorbeelden te verfilmen.

In samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) in Friesland is een pilot uitgezet op het Lauwerscollege in het Friese Buitenpost. De pilot is ‘een generale repetitie’ voor de landelijke introductie.

Verder informatie over kunt u lezen op de website van VeiligheidNL.

Benieuwd wat u moet doen bij onder andere alcoholvergiftiging, tandletsel of bloedneus? Kijk dan op de site EHBO Tips.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.