Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Helft van de ongevallen door koolmonoxide bij modern en goed onderhouden cv-installaties

Helft van de ongevallen door koolmonoxide bij modern en goed onderhouden cv-installaties

18 november 2015

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar ongevallen door koolmonoxide. Hieruit is gebleken dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie. Het grootste deel hiervan is modern en goed onderhouden. Ook periodiek onderhoud aan installaties vormt geen afdoende bescherming tegen koolmonoxideongevallen. Keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Daarnaast functioneren koolmonoxidemelders niet voldoende. Het idee dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen teveel koolmonoxide zouden produceren, wijkt dus af van de onderzoeksresultaten.

Jaarlijks vallen ten minste vijf a tien dodelijke slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging en enkele honderden gewonden. De inschatting die de onderzoeksraad maakt, is dat het probleem drie tot vijf keer zo groot is.

Het volledige rapport dat vandaag werd gepubliceerd, is hier te lezen.


EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.