Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Help met de HELP! app

Help met de HELP! app

2 juli 2014

Je bent getuige van een mishandeling op straat. Of je ziet iemand met z’n fiets hard tegen een paal aanrijden, vallen en niet meer opstaan. Hulp kan snel komen, mede dankzij technologische vooruitgang. Via de HELP! app bel je met één druk op de knop direct naar de alarmdienst 112.

De applicatie zoekt tegelijkertijd naar extra hulp in de buurt. Mensen die de HELP! app geïnstalleerd hebben, krijgen bericht en zien direct waar en hoe ze kunnen helpen. Gemiddeld worden 2 x per dag burgers opgeroepen hulp te verlenen. Zestigduizend mensen hebben de app gedownload sinds de lancering eind 2011.

Alleen al de snelle aanwezigheid van meer mensen bij een mishandeling zal de dader(s) afschrikken. Levens kunnen worden gered. Ook als iemand buiten bewustzijn op straat ligt na die harde klap tegen de paal. ‘De HELP! app is een laagdrempelige manier om Nederlanders te stimuleren Eerste Hulp te verlenen en op te treden tegen geweld op straat’, aldus Boi Jongejan, directeur van Het Oranje Kruis.

Het Oranje Kruis, Het Nederlandse Rode Kruis, de Hartstichting, de Nederlandse Reanimatie Raad, HartslagNU en Hartveilig Wonen hebben een statement ten aanzien van oproepnetwerken opgesteld. Zij pleiten voor oproepnetwerken voor burgerhulp die aan het volgende voldoen: koppeling aan 112-meldkamer, aansluiting bij professionele hulpverlening, operationeel, betrouwbaar, inclusief duidelijkheid over ideële en commerciële motieven en toegevoegde waarde voor de hulpverlening. De HELP! app voldoet hieraan.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.