Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Hoe veilig is het?

Hoe veilig is het?

28 juni 2013

Wanneer we ons huis verlaten, zijn we ons niet altijd bewust van onze veiligheid. Dagelijks begeven we ons tussen massa’s mensen. Bij het doen van de boodschappen, nemen van de trein, bij het zwemmen, en ga zo maar door. Hoe staat het nu eigenlijk met onze veiligheid tijdens deze dagelijkse bezigheden?

Veilig zwemmen
Zwemmen is een leuke en sportieve bezigheid. We zijn ons niet altijd bewust van de gevaren. Gelukkig zijn zwembaden dat vaak wel. Zij hebben medewerkers die een EHBO-diploma hebben en hulp kunnen verlenen wanneer dat nodig is. Een voorbeeld van een zwembad die hun medewerkers een EHBO-cursus laat volgen is de Zwem- en Poloclub Bubble uit Veendam (Groningen).  

Tijdens de trainingen, wedstrijden en bij het vrij zwemmen van bezoekers, is er gediplomeerd bad personeel aanwezig, waarvan en deel in bezit is van een EHBO-diploma. Men zorgt ervoor dat het zwembad aan de wettelijk eisen voldoet, zoals de kwaliteit van het zwemwater, geen gladde vloeren, schone douche- en toiletruimtes en veilig in en uit het water kunnen komen.

Jaarlijks organiseert de zwem- en poloclub één van de grootste zwemwedstrijden van West- Europa. Tijdens dit evenement komen er rond de 750 mensen. Voor dit evenement wordt een beroep gedaan op de plaatselijke EHBO-vereniging. Veiligheid staat, met zoveel mensen, dan hoog in het vaandel. De vrijwilligers ontvangen voor deze dag instructies over wat er van hun wordt verwacht en informatie over het ontruimingsplan. Adequaat reageren en veilig handelen staat voorop, aldus de zwem- en poloclub.

Veilig winkelen
We doen allemaal regelmatig onze boodschappen. Er zijn vele winkels waar we terecht kunnen voor onze voedingsmiddelen, kleding, et cetera. Zo is Ahold, een internationale groep van bedrijven die onder hun eigen merknaam opereren, de grootste retailer in Nederland. Naast Albert Heijn, met meer dan 850 winkels zijn de belangrijkste Nederlandse dochterondernemingen drogisterijketen Etos (ruim 500 winkels) en Gall & Gall slijterijen (meer dan 550 filialen).

Per dag komen er honderden bezoekers bij diverse winkels. Het kan gebeuren dat een bezoeker onwel wordt. Op de vraag hoe de bedrijfshulpverlening (BHV)/ EHBO dan is geregeld, geeft Ahold aan dat er in iedere winkel BHV/EHBO-medewerkers aanwezig zijn. Deze mensen weten wanneer zij in actie moeten komen.
 
Ahold besteedt ieder jaar tijdens de Week van de Veiligheid (8 tot en met 14 oktober 2013) aandacht aan veiligheid tijdens het werk. In de winkels, op de distributiecentra en op het hoofdkantoor komen verschillende veiligheidsthema’s aan bod. In 2012 is er aandacht besteed aan de ontruimingsprocedure en BHV. Daarnaast wordt zowel in de winkels als op het hoofdkantoor een ontruimingsoefening gehouden. Gewoon om goed voorbereid te zijn, wanneer er zich echt iets voordoet.

Veilig vliegen
De vele vliegvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het zomerseizoen. De meivakanties zijn voorbij en de zomervakantie staat voor de deur. Vele duizenden mensen zullen dit jaar weer op vakantie gaan. Hoewel er toch redelijk wat mensen zijn die vliegangst hebben, wordt er goed op de veiligheid gelet. Een luchtvaartmaatschappij geeft in een gesprek aan dat vliegveiligheid topprioriteit is. “Al ons vliegend personeel is getraind volgens internationale luchtvaartregels, waaronder ook EHBO.” Maar ze doen verder geen inhoudelijke uitspraken.

Met de huidige satellietcommunicatietechnologie is er altijd medisch advies van specialisten beschikbaar. Tijdens een medisch noodgeval aan boord kan het cabinepersoneel in contact komen met medische experts op de grond. Via dit systeem kunnen gegevens zoals de bloeddruk, bloedsuikerniveau, lichaamstemperatuur en hartslag worden gemeten en verstuurd naar de medische experts. Er kan overlegd worden en eventueel bewegende beelden van de situatie worden verstuurd.
Ook zal er altijd gevraagd worden of er een arts of verpleegkundige aan boord van het vliegtuig is.
Ter geruststelling, elke steward of stewardess is in het bezit van een EHBO-diploma.


EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.