Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Hoe veilig zijn natuurparken in Spanje?

Hoe veilig zijn natuurparken in Spanje?

15 september 2014

Ergens in het zuiden van Spanje, in de buurt van Malaga, ligt het natuurpark El Torcal de Antequera. Jaarlijks bezoeken meer dan 150.000 mensen dit terrein (karstgebergte) met surrealistische rotsformaties. Vanwege het rotsachtige terrein komen er soms weleens ongevallen voor, maar er wordt veel gedaan aan preventie en veiligheid. Hans Andela werkt voor het beschermde natuurgebied El Torcal de Antequera en legt in dit artikel uit welke veiligheidsmaatregelen er in dit natuurpark worden getroffen.

Preventie
In het bezoekerscentrum wordt informatie over de routes gegeven. “Bezoekers die bijvoorbeeld met slippers of hoge hakken komen, wordt afgeraden de wandeling te doen en wordt een ‘lichter’ programma voorgesteld. De bezoekers wordt dringend geadviseerd op de paden te blijven, om veiligheidsredenen én om niet te verdwalen” legt Andela uit. “Overal in het park is er bereik en kan er, net zoals in de rest van Europa, 1-1-2 worden gebeld in geval van nood.”

Wel geeft Andela het volgende advies: “Goede wandel- of bergschoenen zijn zeer aan te bevelen. Een wandelstok als men dat prettig vindt. Goede bescherming tegen zonnebrand, zonnebril, zonneklep. In de winter warme kleding.”

Biodiversiteit
Het park heeft een enorme biodiversiteit. “Het is voor bezoekers relatief eenvoudig om wilde berggeiten, vale gieren, hagedissen en vele verschillende vogelsoorten te zien. Er zijn 82 verschillende vogelsoorten, 22 zoogdieren, 11 reptielen en 1 amfibie. Daarnaast nog eens bijna 700 plantensoorten,” vertelt Andela.

In het natuurgebied zitten tien verschillende slangensoorten, waarvan er slechts één giftig is. Deze is niet dodelijk voor volwassenen. “Slangen zijn vooral actief wanneer het warmer wordt, maar zijn bang voor mensen. In het openbare gebied is het mij niet bekend dat iemand gebeten is door een slang. Buiten het openbaar toegankelijke gebied kan men alleen met gids of toestemming wandelen. De gids gaat altijd voorop en ook daar gebeurt in principe nooit wat. Eén keer is een hond van een gids gebeten, maar de hond heeft de beet overleefd,” legt Andela uit. Het park heeft geen antigif liggen, mocht iemand gebeten worden. In dat geval moet iemand naar het ziekenhuis, 25 minuten rijden vanaf het park.
 
Eerstehulpverlening
In een rotsachtig gebied als El Torcal de Antequera is de kans aanwezig dat er wel eens ongevallen plaatsvinden. "Vorige week is op zo’n 300 meter van het bezoekerscentrum een oudere vrouw gevallen, die haar enkel gebroken had. De standaardprocedure is dat dan 1-1-2 gebeld wordt. De vrouw is door vier brandweermannen, die hier regelmatig reddingsacties oefenen, op een brancard vervoerd. Vervolgens ging zij met een ambulance naar het ziekenhuis”, vertelt Andela.

De personeelsleden van het natuurpark hebben allen een EHBO-diploma. Daarnaast wordt er regelmatig geoefend met ervaren hulpverleners. “De lichtere ongevallen handelen wij hier af. Bij zwaardere ongevallen wordt een ambulance gebeld en gaat er direct iemand van het personeel naar de gewonde toe om eerste hulp te verlenen en de reddingsactie te vergemakkelijken door te communiceren met de hulpverleners die daardoor sneller bij de gewonde kunnen komen,” aldus Andela.

Wanneer iemand op vakantie gaat naar het zuiden van Spanje, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het veilige natuurpark El Torcal de Antequera. Mocht er iets gebeuren, de eerstehulpverleners zijn in de buurt!

Door: Matthijs van der Tang

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.