Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Illegaal vuurwerk bestellen bij webshops levensgevaarlijk en strafbaar

Illegaal vuurwerk bestellen bij webshops levensgevaarlijk en strafbaar

15 november 2013

De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers richt zich vanaf heden op het opsporen van bestellers van zwaar professioneel illegaal vuurwerk. Hiervoor zet de Task Force nieuwe methoden in. Zo worden bestellers persoonlijk ontmaskerd met als doel hen te ontmoedigen gevaarlijke vuurwerkexplosieven bij internet webshops te bestellen.

Professioneel vuurwerk word illegaal aangeschaft in Belgiƫ en Duitsland of afgenomen van duistere figuren op geheime plekken, tegenwoordig worden ook steeds vaker zware vuurwerkexplosieven vanachter de computer besteld bij webshops, die zich vooral ophouden in Oost Europa.

Het in bezit hebben van deze producten is strafbaar. Bovendien is het levensgevaarlijk, niet alleen voor de besteller zelf maar ook voor zijn huisgenoten, omwonenden en medewerkers van distributiecentra en de pakketdiensten.

De laatste jaarwisseling werden 810 slachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Dat was een stijging met 20 procent ten opzichte van de voorgaande jaarwisseling. Zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen zijn in elk geval oorzaak geweest van meer dan een kwart van de vuurwerkslachtoffers en dat de ernst van de vuurwerkletsels is toegenomen.

Verder informatie kunt u lezen op de website van VeiligheidNL.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.