Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

In zomer meer brandwonden bij kleine kinderen

In zomer meer brandwonden bij kleine kinderen

14 juli 2017

Tijdens de zomermaanden worden er meer patiënten in de brandwondencentra opgenomen. Vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0 – 4 jaar. Tijdens de vakantieperiode is de kans groter om een brandwondenongeval op te lopen, omdat de omstandigheden anders zijn dan gebruikelijk en de normale routine ontbreekt. De campingtafel met het hete kopje thee is net wat lager dan de eettafel thuis. En waar je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders.

Uit onderzoek van de drie Nederlandse Brandwondencentra blijkt dat een kwart van de patiënten (25,8% in 2016) jonger is dan 5 jaar. In ruim 80% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, koffie of water.

Verdere informatie en tips kunt u nalezen op de website van de Brandwondenstichting.

Eerste Hulp bij brandwonden

Koel brandwonden 10 tot 20 minuten met zacht stromend lauw kraanwater.

Richt de straal niet rechtstreeks op de wond, maar net er boven.

Houd vastzittende kleding nat. Trek kleding niet los.

Raak de brandwonden niet aan.

Laat blaren heel.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.