Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

It takes a village

It takes a village

26 november 2018

In het voormalige pand van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag wonen momenteel statushouders en jonge Hagenaars samen volgens het principe van co-living. Onderdeel van dit project is ook het volgen van een EHBO-cursus, die de nieuwe bewoners met de stad moet verbinden.

Toen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2015 bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport introk, kwam het oude pand leeg te staan. Hier moest een nieuwe bestemming voor gevonden worden, die uiteraard raakvlakken heeft met Sociale Zaken. Deze is inmiddels gevonden in een mix van wonen en werken. Op de bovenste drie verdiepingen van het SOZA-gebouw wonen nu statushouders en jonge Hagenaars samen volgens het principe van co-living. De 175 bewoners delen in 22 woongroepen de basisvoorzieningen en elkaars cultuur. De rest van het pand is omgetoverd tot co-working space, waar startende ondernemingen elkaar vinden en werken aan een mooie, betere en veiligere omgeving.

MRPD en VORM, de eigenaars en ontwikkelaars van het pand, vinden het belangrijk dat de statushouders weer kunnen gaan bouwen aan hun eigen toekomst en aan die van Den Haag. Daarom heeft Esther Geradts van Sociale Zaken het programma It takes a Village ontwikkeld. Doel van dit programma is de statushouders te verbinden aan de stad Den Haag en de stad Den Haag aan het project, zodat beide partijen ervan profiteren. De statushouders wonen met Hagenaars, volgen een studie of werken in de stad, zodat een goede basis wordt gelegd. Ook sportlessen en een kunstprogramma zijn onderdeel van het programma. 

EHBO-diploma
Een van de partners van het programma is Het Oranje Kruis. Een groep statushouders krijgt samen met jonge Hagenaars de mogelijkheid een EHBO-diploma te halen. Naast het verspreiden van kennis en kunde van EHBO, geeft het de deelnemers aan de cursus een positieve impuls aan de eigenwaarde en bevordert het de participatie. Bovendien vergroot het hebben van een EHBO-diploma de kans op een baan in bijvoorbeeld de bouw- of zorgsector. De toekomstige diplomahouders kunnen zelfs eventueel een rol van betekenis gaan spelen bij evenementen als Vredespop en Parkpop. Een win-winsituatie dus.

De tien mannen en vrouwen die momenteel de EHBO-cursus volgen, zijn zorgvuldig geselecteerd op motivatie en toegevoegde waarde voor hun toekomst. Vol enthousiasme heeft de groep afgetrapt met een gezamenlijk diner om elkaar te leren kennen. In 8 lessen worden ze vervolgens klaargestoomd voor het examen. Deze lessen worden gegeven in het Nederlands door instructeur Luis Spruijt. Door langzaam te praten en veel voor te doen, is het voor de meeste cursisten goed te volgen. Mocht het nodig zijn, dan springt de Arabische tolk Wahid Azab bij. 

Goede Samenwerking
Het is mooi om te zien hoe geconcentreerd de cursisten bezig zijn. Vol aandacht  luisteren ze naar de instructies en oefenen ze op de reanimatiepop en elkaar. Mannen en vrouwen door elkaar met verschillende achtergronden. Eventuele verschillen vallen weg, de samenwerking is het belangrijkst. Vincent Sewgobind, eigenaar van BHV in bedrijf die de cursus verzorgt, heeft ervaring met het onderwijzen aan bijzondere doelgroepen. Zo organiseert hij onder andere EHBO-cursussen voor islamitische vrouwen. ‘Het groepsproces is bij deze cursus voor Sociale Zaken makkelijker gegaan dan ik vooraf dacht. De mannen en vrouwen werken goed samen en er zijn nog weinig obstakels geweest. Het is belangrijk om niet te veel informatie ineens te geven. Daarom geven we deze cursus nu in 8 lessen in plaats van 3. Daarnaast werken we veel met beeldmateriaal.’ Eind november zal het examen plaatsvinden en is Den Haag hopelijk weer een aantal goede EHBO’ers rijker.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.