Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Keuzeblok Eerste Hulp, EHBO in het onderwijs

Keuzeblok Eerste Hulp, EHBO in het onderwijs

30 april 2018

Leerlingen van het Leidsche Rijn College in Utrecht krijgen tijdens hun gymlessen de keuze een EHBO-cursus te volgen. In een kort tijdsbestek worden een aantal basisvaardigheden aangeleerd, zoals de stabiele zijligging, van de buik op de rug draaien en het uitvoeren van de reanimatie met AED. De meeste leerlingen nemen enthousiast deel aan deze cursus.

Mark Coeymans is docent lichamelijke opvoeding bij het Leidsche Rijn College en is een van de docenten die de EHBO cursus geeft: ‘Wij vinden het als school belangrijk dat steeds meer mensen eerste hulp kunnen verlenen. De leerlingen krijgen op een laagdrempelige manier en spelenderwijs de vaardigheden aangereikt. Ons uitgangspunt is dat leerlingen leren hoe ze moeten handelen bij een ongevalssituatie. Alleen door het vaak te oefenen raken leerlingen hiermee vertrouwd.’ 

De lessen worden op dit moment nog niet op regelmatige basis gegeven. ‘We bieden de lessen sporadisch en in een verkorte vorm aan. Het zou mooi zijn als we dit al in de onderbouw zouden kunnen aanbieden in de vorm van een basiscursus en vanaf daar ieder jaar opfrissen, maar zo ver zijn we nog niet,’ aldus Mark.

De leerlingen zijn enthousiast en vinden de lessen erg nuttig. Hieronder de reacties van een aantal leerlingen. 

Miryam Soto, 5 havo
‘Ik heb echt wat aan de cursus gehad. De uitleg van de docent was duidelijk. De oefeningen leken simpel, maar het reanimeren was zwaarder dan ik had verwacht. Ik moest veel kracht gebruiken om de borstkas goed in te drukken. Toch ben ik ervan overtuigd dat als er nu iets op straat gebeurt ik meteen begin met handelen. Stilstaan en niks doen is geen optie. Van niet helpen, krijg je spijt,’ zegt Miryam.

Leonie Hofstede, 5 havo
‘Ik denk niet dat ik na deze cursus van zes uur het zelfvertrouwen heb om effectief te handelen als er wat gebeurt. Natuurlijk help ik iemand als hij in nood is maar als er iemand anders aanwezig is die ook eerste hulp kan verlenen dan laat ik het liever door iemand anders doen,’ aldus Leonie.

Anouk Sweep, 6 vwo
‘Ik vind het belangrijk dat iedereen weet wat hij of zij moet doen in een noodsituatie. Wij moesten bijvoorbeeld tijdens de les 6 minuten reanimeren. Ik realiseerde mij pas hoe zwaar het was toen ik dit zelf moest doen. Daarom ben ik van mening dat scholen eerste hulp cursussen moeten aanbieden, zodat leerlingen kunnen ervaren waar ze op moeten letten en hoe het aanvoelt om hulp te verlenen. Dit geeft ze zelfvertrouwen waardoor ze sneller gaan handelen als er iets gebeurt.´

Pieter van der Meulen, 6 vwo
´Ik had al een EHBO diploma voordat ik aan de cursus begon. Dit komt omdat ik werk als badmeester. Toch merkte ik dat mijn EHBO kennis werd opgefrist door de cursus. Ik moet vanuit mijn werk ieder half jaar naar een herhalingscursus zodat ik de vaardigheden niet verleer. Ik vind het goed dat onze school een EHBO cursus aanbiedt en hoop dat andere scholen dit ook gaan doen,´ sluit Pieter af.

Dit artikel verscheen eerder in een uitgave van het magazine EHBO.nl.
Meer informatie over het tijdschrift van Het Oranje Kruis vindt u hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.