Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterijen

Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterijen

10 januari 2018

De kleine, platte, ronde batterijen kunnen levensgevaarlijk zijn. Ze kunnen een bijtend zuur lekken dat binnen twee uur een gat kan branden in de slokdarm. De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) roept alle kinderartsen in Nederland op om incidenten met ingeslikte batterijen te melden.

Recent werden bij het Erasmusziekenhuis in Rotterdam drie kinderen binnengebracht die deze batterijen hadden geslikt. Bekend is dat in 2008 zeker zestien kinderen ernstig gehandicapt zijn geraakt na het inslikken van de knoopcelbatterijen. Twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen hiervan.

De batterijen lijken op snoepjes en dat maakt het voor kinderen heel aantrekkelijk. 'Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen', aldus kinderarts Angelika Kindermann. De batterijen zijn erg gevaarlijk wanneer ze blijven hangen in de slokdarm. 'Het lekt een chemische stof die inbrandt en geeft ook elektrische schade omdat de batterij geladen is', legt Kindermann uit.

Eerste Hulp
Wanneer u vermoedt dat uw kind een batterij heeft ingeslikt, kunt u het beste direct contact opnemen met de huisarts. Geef alleen in opdracht van de huisarts uw kind te eten of te drinken.

Diploma Eerste Hulp
Meldt u vandaag nog aan voor een EHBO cursus bij u in de buurt en behaal het Diploma Eerste Hulp. Dan weet u hoe u uw kind zo goed en snel mogelijk kunt helpen.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.