Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Kunstgras berm moet veiligheid fietsers verhogen

Kunstgras berm moet veiligheid fietsers verhogen

14 oktober 2014

Sinds enkele maanden liggen aan de fietspaden aan de Kamperzeedijk kunstgrasbermen.

Het is een experiment in opdracht van de Provincie Overijssel met als doel de veiligheid van fietsers te verhogen, aldus de informatie op Verkeersnet.nl. 

Het belangrijkste voordeel van kunstgras is dat het niet gemaaid hoeft te worden. De randen van de paden blijven mooi strak en begaanbaar. En het zicht blijft gegarandeerd. Verder is het voordeel dat fietsers niet gelijk in de zachte berm belanden als ze moeten uitwijken of om andere reden in de berm terecht komen. 

Uit de ziekenhuisregistratie blijkt dat 60 procent van alle ernstig verkeersgewonden onder fiet¬sers slachtoffer is van een enkelvoudig fietsongeval. En jaarlijks worden veel fietsers na enkel¬voudige fietsongevallen behandeld op de Spoedeisende Hulp. Van de weg afraken en botsen tegen trottoirbanden of ten val komen in de berm is één van ongevalsoorzaken. Daarom is het belangrijk om bermen goed te laten aanslui¬ten op de verharding zonder hoogteverschil en obstakels in de bermen te vermijden, aldus luidt een aanbeveling van het Fietsberaad.

Het gebruik van kunstgras in de openbare ruimte is overigens niet nieuw. Het wordt elders al toegepast op rotondes en als bekleding voor viaductwanden.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.