Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Leren vanuit de praktijk

Leren vanuit de praktijk

14 augustus 2018

Mark Jansen is evenementenhulpverlener en Instructeur Eerste Hulp. Als Instructeur én hulpverlener maakt hij veel mee. Dankzij al die ervaringen is hij voorbereidt op wat komen gaat en hij raadt iedereen aan om ook 'het veld in te gaan'.

Ik weet nog dat ik aan mijn cursus Instructeur Eerste Hulp begon. Tijdens een van de lessen spraken we over onze praktijkervaringen met trauma’s en ziektebeelden. Tot mijn schrik waren twee van de twaalf instructeurs actief als evenementenhulpverlener. De meerderheid gaf aan weinig tot geen praktijkervaring te hebben, terwijl je als evenementenhulpverlener juist heel veel kunt leren. Dit is namelijk zoveel leerzamer dan een geacteerd scenario in de les.

Te kleine ruimte
Daarbij is eerstehulpverlenen niet alleen maar handelingen uitvoeren. Je komt in aanraking met emoties en de kunst is om die in goede banen te leiden. Zo liepen mijn collega en ik tijdens een voetbalwedstrijd door een gang van het stadion. We kwamen net van een kleine hulpverlening toen we werden aangesproken door een jongen van 11 jaar oud. Rustig vroeg hij: ‘Meneer, kunt u mij helpen? Mijn vriendje zit vast in het toilet.’ Hij wees richting de deur van het mannentoilet. Ik probeerde me in te beelden hoe je vast kunt zitten in het toilet. Ik dacht nog: ‘misschien krijgt hij het slot niet meer open.’ Toen we het toilet inliepen, zagen wij onder één van de deuren een hoofdje steken. Toen het kind ons opmerkte begon hij hysterisch te schreeuwen en de tranen biggelden over zijn wangen. 

Mijn collega sprong op zijn knieën en maakte contact met het kind. Hij vertelde dat hij opgesloten zat in het toilet en daarom had geprobeerd om onder de deur door te kruipen. De doorgang was te smal waardoor zijn hoofd klem kwam te zitten tussen de onderkant van deur en de vloer. Mijn collega probeerde het hoofd terug te duwen maar dit had geen effect. Ik stuurde omstanders het toilet uit, gooide een spoedbericht over de portofoon en even later opende de technische dienst vanaf de buitenkant het slot. Dit zorgde voor voldoende speling tussen het lichaam en de deur, waardoor wij het kind uit zijn benarde situatie wisten te bevrijden. Geschrokken leverden we het kind af bij zijn moeder, met het advies om bij opkomende klachten de huisarts te raadplegen.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.