Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Mondhygiënisten aan de EHBO?

Mondhygiënisten aan de EHBO?

7 maart 2014

Tijdens mijn loopbaan als mondhygiëniste heb ik verschillende voorvallen meegemaakt waarbij ik gedwongen werd mijn EHBO-kennis te gebruiken. Op zo’n moment besef je hoe belangrijk dit is. Zo maakte ik mee dat een cliënt ging hyperventileren.

Meteen heb ik de stoel toen rechtop gezet en samen met de cliënt ervoor gezorgd dat de ademhaling weer normaal werd. Ook heb ik een keer een cliënt gehad die op mijn stoel een epileptische aanval kreeg. Ik schrok enorm. Deze man sloeg om zich heen. Ik heb er toen voor gezorgd dat hij zich niet kon bezeren aan de materialen uit de omgeving en heb toen mijn collega’s gewaarschuwd. Daarna hebben we gewacht tot de aanval voorbij was en de huisarts gewaarschuwd. Hoewel beide incidenten goed afliepen, zat de schrik er wel in. Deze voorvallen waren voor mij de reden om een EHBO-cursus te gaan volgen.

Bewust van verantwoordelijkheid
Mijn praktijk bevindt zich op het treinstation van Helmond. Een aantal dagen per week behandel ik mensen met verschillende achtergronden. Een groot deel van mijn cliënten behoort tot een groep met verhoogde gezondheidsrisico’s, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Als mondhygiënist ben ik verantwoordelijk voor een goed en veilig verloop van de behandeling.

Ik en vele mondhygiënisten met mij zijn ons zeer goed bewust van het feit dat wanneer er iets met de cliënt gebeurt, wij degenen zijn die de Eerste Hulp moeten verlenen. Een goede kennis van de EHBO richtlijnen is dan dus ook belangrijk. Met plezier hebben wij er daarom voor gekozen om regelmatig bijgeschoold te worden op dit gebied.

Goed afgelopen
Kort geleden heb ik weer Eerste Hulp lessen gevolgd. Tijdens deze lessen werd weer duidelijk hoe belangrijk het is dat mondhygiënisten en tandartsen ook kennis hebben van de Eerste Hulp. Zo vertelde een van mijn medecursisten dat zij een cliënt in de stoel had liggen die een allergische reactie kreeg. Ze haalde hem uit de stoel en belde 1-1-2. Gelukkig is dit allemaal goed afgelopen. Het enige probleem was dat de praktijk in de binnenstad lag en de ambulance niet goed ter plaatse kon komen. Dit verhaal heeft er bij een van de cursisten toe geleid dat ze voor haar praktijk een AED-apparaat heeft aangeschaft.

Iedere mondhygiënist, tandarts of tandartsassistente zou Eerste Hulp moeten verlenen aan een cliënt wanneer dit nodig is.

Tekst door: Joanne Alkemad, Praktijk voor Mondhygiëne, mede-initiatiefnemer Vakbeurs Mondhygiëne.
www.mondzorg.biz

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.