Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Nationaal Hitteplan morgen van kracht

Nationaal Hitteplan morgen van kracht

29 juni 2015

Het RIVM heeft in overleg met het KNMI besloten om morgen het Nationaal Hitteplan van kracht te laten gaan.

Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht.

Risico
Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag te beperken en in de schaduw te blijven.

Het RIVM vraagt mantelzorgers extra te controleren of de mensen voor wie ze zorgen zich voldoende wapenen tegen de hitte. "Ouderen hebben nog al eens de neiging binnen te zitten met de ramen dicht, omdat ze bang zijn dat het tocht", zei Mark van Bruggen van het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat moet je absoluut niet doen. Als het 30 graden of warmer is moet alles gewoon open.”

EHBO tips
Wat te doen bij oververhitting? Zie hier.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.