Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Nederlanders herkennen de signalen van een beroerte onvoldoende

Nederlanders herkennen de signalen van een beroerte onvoldoende

3 mei 2016

Ruim twee derde van de Nederlanders herkent de drie meest voorkomende signalen van een beroerte niet. Daardoor wachten Nederlanders vaak te lang met hulp zoeken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Hartstichting. Veel slachtoffers arriveren pas na uren op de spoedeisende hulp, terwijl het cruciaal is dat behandeling zo spoedig mogelijk start om hersenbeschadiging te voorkomen.

Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in ons land en een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Recent onderzoek onder ruim 1000 mensen toont aan dat de meeste mensen de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkennen. Slechts 31% van de respondenten zegt spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen, en een verlamming van een arm.

Lees verder op de website van de Hartstichting.

Zie ook Eerste Hulp bij Beroerte.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.