Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Nederlandse militairen in Burundi verlenen hulp

Nederlandse militairen in Burundi verlenen hulp

11 december 2013

Tussen 1993 en 1999 woedde er een burgeroorlog in Burundi, waarbij de Hutu- en Tutsi-stammen elkaar te lijf gingen. Tijdens het etnische geweld kwamen 250.000 mensen om het leven en zijn er 150.000 mensen gevlucht. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen in het land te merken.

Nederland levert al een aantal jaren een bijdrage aan het verbeteren van de veiligheidssituatie in Burundi. Sinds het beëindigen van de burgeroorlog heeft Nederland vanaf 2004 actief ondersteuning geboden met diverse projecten met onder andere als doel het professionaliseren van de Burundische politie, justitie en het leger.

Nederlandse bijdrage
Op dit ogenblik zijn er 60 Nederlandse militairen actief in Burundi voor de oefening African Support 2013. Deze oefening duurt van 11 november tot 20 december Majoor Erwin Marx is detachementscommandant van deze oefening.

“De Nederlandse militairen ondersteunen Burundi op diverse manieren, waaronder het bouwen van een keukengebouw in het kamp Rukaramu. Dit is een oud VN-kamp waar Burundische militairen worden gehuisvest wanneer ze terug komen van de AMISOM missie in Somalië, gewond zijn geraakt en behandeld moeten worden in het Militair Hospitaal Kamenge.”, legt Marx uit.

Het Militair Hospitaal Kamenge ligt midden in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi en is een hospitaal van het leger waar gewonde en zieke militairen en hun familie behandeld kunnen worden. “De hygiënische omstandigheden zijn onder de maat. De Nederlandse militairen van de geneeskundige troepen proberen de wijze waarop de zorg wordt verleend in dit ziekenhuis te verbeteren,” vertelt Marx.

“Verder worden de Nederlandse militairen hier getraind om hun werk te doen onder andere omstandigheden. Het is warm en de maatschappij en omgeving is volkomen anders dan in Nederland. Zo moeten de militairen samenwerken met Burundische burgers en militairen.”

Eerste Hulp
De medische behandeling is in Burundi anders geregeld dan in Nederland, vertelt Marx. “Mede door gebruik van alcohol, slechte wegen en slecht verlichte wegen, gebeuren er veel ongelukken. Van Eerste Hulp ter plekke is dan vrijwel geen sprake. Vaak worden slachtoffers van ongevallen door omstanders of familie naar het ziekenhuis gebracht. Voor een ambulance moet ter plekke betaald worden en niet iedereen kan dit betalen. Het is niet standaard dat er een verpleegkundige of arts meegaat op de ambulance.”

Medische behandeling
In ziekenhuizen is men vooral wond/letsel gericht bezig. Men maakt dan al vrij snel röntgenfoto’s voor de diagnostiek. “Doordat er snel gekozen wordt een foto te maken, komt het regelmatig voor dat iemand op de röntgenafdeling overlijdt aan bijvoorbeeld verstikking of bloedverlies,” legt Marx uit. “De burger in Burundi heeft een eigen bijdrage van 80% en de overige 20% wordt betaald door de overheid. Dit houdt in dat alles genoteerd wordt wat er bij een patiënt wordt toegepast en dit wordt aan het einde van de behandeling gelijk verrekend.”

De Nederlandse militairen van de geneeskundige troepen proberen de wijze waarop zorg verleend wordt in dit ziekenhuis te verbeteren. “De artsen in dit ziekenhuis zijn over het algemeen prima en meestal in Europa opgeleid. Het ontbreekt ze echter vaak aan middelen en de juiste ondersteuning. Op een aantal aspecten geven Nederlandse militairen tijdens de oefening African Support 2013 ondersteuning aan de verschillende afdelingen in het ziekenhuis om vooral procedures te verbeteren en het niveau van de verpleegkundigen te verhogen.”

De nadruk van de oefening ligt voor het geneeskundig personeel op de wederzijdse kennisoverdracht met het militair hospitaal. In overleg met Burundese overheid en instanties wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een duurzaam samenwerkingsverband. “Aspecten die nu de aandacht hebben zijn: lessen in traumaopvang volgens het ATLS principe, fysiotherapie volgens evidence based practice, praktische handleiding voor opslag van goederen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de algemene hygiëne in het ziekenhuis. Op de afdeling radiologie, wordt gekeken naar de kwaliteit van röntgenfoto’s en de mate van stralingsgebruik. Het geneeskundig technische personeel van het militair ziekenhuis wordt bijgeschoold in het onderhoud en het in stand houden van het materiaal.”

Burgeroorlog
Iedereen in Burundi heeft óf zelf wat meegemaakt, óf heeft directe familie die wat hebben meegemaakt. Iedereen draagt littekens, zowel mentaal als fysiek. “De Burundees is voornamelijk bezig met het opbouwen van een bestaan, het genereren van een inkomen en het stapje voor stapje beter krijgen voor zichzelf en zijn directe omgeving,” legt Marx uit. “Op medisch gebied zie je hetzelfde beeld terug. Ze zetten zich enorm in om met de beschikbare middelen het maximale eruit te halen. Echter is er veelal tekort aan scholing, organisatorisch inzicht en onvoldoende aanwezigheid van de meeste benodigde middelen.”

Bijdrage

De deelnemers aan African Support 2013 willen ook graag wat betekenen voor de omgeving dus zijn ze intern al een project gestart om geld in te zamelen. Eén van de militairen heeft zijn tondeuse meegebracht en vraagt voor elke knipbeurt 4.000 BIF, zo'n beetje € 2,- Aan het eind van het verblijf in Burundi  willen ze dit bedrag doneren of middelen kopen en deze schenken aan een weeshuis in Bujumbura.

De Nederlandse militairen in Burundi zijn ook te volgen via Facebook.

De operatiekamer van het militair ziekenhuis
Op de couveuse afdeling van het militair ziekenhuis. Gewone burgers kunnen hier, tegen betaling, ook terecht.
Nederlandse militairen aan het werk
EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.