Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

‘Never leave a man behind’

‘Never leave a man behind’

4 december 2014

Vandaag ontving oud-commando majoor Gijs Tuinman de Militaire Willemsorde uit de handen van koning Willem-Alexander. De 35-jarige Tuinman ontving zijn onderscheiding vanwege zijn optreden op 6 november 2009 in Afghanistan.

Tijdens een missie om de omvang van de Taliban in een vijandelijk gebied te bepalen, komen ze terecht in een hinderlaag. Ze staan in open terrein en trekken zich terug in een ommuurde woning. Al snel blijkt dat korporaal Kevin van de Rijdt ontbreekt. Tuinman gaat samen met zes andere mannen met gevaar voor eigen leven terug om Van de Rijdt terug te halen. Het motto van de commando’s is niet voor niets ‘Never leave a man behind’. Van de Rijdt wordt gevonden en meegenomen. Helaas overlijdt hij later aan zijn verwoningen.

Hoewel de heldenactie van Tuinman uniek is, zien we vaak terug bij mensen die heldendaden verrichten dat ze snel moesten handelen en het als een plicht zien zichzelf in te zetten voor een ander.

In het geval van eerstehulpverlening moet er soms ook snel gehandeld worden om een leven te redden. Weten hoe je moet handelen is daarom zo belangrijk. Oefening baart kunst. Je moet het wel écht kunnen. Je laat iemand tenslotte niet zomaar aan zijn of haar lot over.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.