Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Nogmaals bevestigd, La Macarena kan helpen bij reanimatie

Nogmaals bevestigd, La Macarena kan helpen bij reanimatie

6 juni 2018

Zelf hebben we het al onderzocht en het staat ook in onze instructeurshandleiding: "Sommige liedjes geven het juiste tempo aan om te reanimeren, zoals dus La Macarena."

Natuurlijk hoop je nooit een reanimatie mee te maken en als het gebeurt ga je zeker niet uit volle borst een liedje zingen, maar sommige liedjes vormen wel een handig hulpmiddel bij het goed uitvoeren van een reanimatie.

Zo is 'Stayin' Alive' van de Bee Gees wereldberoemd als 'reanimatienummer', maar zijn er meerdere opties en mogelijkheden. Artsen van de Universiteit van Barcelona bevestigen onze uitkomsten toen zij onderzoek deden om de kwaliteit van borstcompressies te verbeteren, waarbij ze onder andere gebruik maakte van het liedje La Macarena van Los del Río.

Het team selecteerde een groep van 164 medische studenten van de Universiteit van Barcelona om continue borstcompressies uit te voeren op een oefenpop gedurende 2 minuten. De studenten werden verdeeld over drie groepen: een groep die ondersteuning kreeg van een smartphone-app, een groep waarbij studenten compressies moesten uitvoeren met La Macarena in hun hoofd en een controlegroep zonder begeleiding.

De artsen kwamen tot de conclusie dat de app-gebruikers en degenen die La Macarena aanhielden het aanzienlijk beter hadden gedaan dan de andere groep. 91 procent van de app-groep behaalde de juiste compressiesnelheid tegenover 74 procent van de Macarena-groep. In de controlegroep behaalden slechts 24 procent van de deelnemers het juiste tempo.

Ook al hielp de app het beste, het Spaanse popnummer is een handige tool bij het uitvoeren van CPR, stellen de artsen, want de app-gebruikers hadden een grotere vertraging bij het maken van hun eerste compressie. En dat ging bij de Macarena-groep juist weer beter. En natuurlijk is het ook handig als je geen tijd hebt om de juiste app te openen. Of de app überhaupt niet hebt.

De artsen presenteerden hun uitkomsten op de Euroanaesthesia2018. Een anesthesiologie congres in Kopenhagen.

Even vergeten hoe het liedje gaat?

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.