Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Oefening Ready2Help: ervaring van een vrijwilliger

Oefening Ready2Help: ervaring van een vrijwilliger

17 maart 2015

Zaterdag 14 maart jl. heeft de eerste rampenoefening Ready2help van het Rode Kruis plaatsgevonden met een groep van 300 vrijwilligers op het terrein van de Brandweer in Dordrecht.

Als vrijwilliger werd ik ingezet bij de groep die de zandzakken van de dijk haalde nadat de overstroming voorbij was. Tijdens deze actie zoek je steeds naar een andere methode om de snelheid te verhogen, maar ook om te voorkomen dat je fysiek niet te zwaar belast wordt. De andere groepen werden ingezet om de zandzakken te legen, een huis te ontruimen en een modderstroom met takken van de straat te verwijderen. Het doel was om te kijken hoe de samenwerking is tussen ongeoefende mensen. Voor de teamleiders was dit een test om te zien waaraan nog gewerkt moet worden. Bij mijn groep die als een lange sliert de zandzakken door gaf, werden instructies gegeven aan het begin van de sliert maar het eind van de sliert hoorde dit niet. Wij waren met 25 personen en 2 teamleiders. De teamleiders waren ook nog zoekende naar samenwerking. Soms gaf de een aan het begin een opdracht terwijl de andere aan het eind iets anders zei, waardoor wij als doorgevers ook verschillend samenwerkten. Daarom wat tips voor een volgende keer:
- gebruik een megafoon
- teamleiders van tevoren afspraken laten maken over de opstelling en ook luisteren naar elkaars commando’s.
Ik vond het leuk en nuttig aan deze oefening mee te werken. Zeker omdat ik zelf in 1995 geëvacueerd ben vanwege het hoge water in de Bommelerwaard en ik toen graag actief had willen meehelpen.
Mieke Vissers, Den Haag

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.