Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Onvoldoende burgerhulpverleners voor oproepnetwerken in Randstad

Onvoldoende burgerhulpverleners voor oproepnetwerken in Randstad

20 juni 2016

Hoewel steeds meer mensen zich als burgerhulpverlener hebben ingeschreven voor een oproepnetwerk zijn er volgens de Hartstichting nog 40 duizend mensen nodig om het systeem goed te laten werken. Totaal zouden dat er zo’n 170 duizend moeten zijn, zo’n 1 procent van de Nederlandse bevolking.

Nederland kent twee alarmeringssystemen (HartslagNu en Hartveilig Wonen). Deze zijn gekoppeld aan het systeem van de meldkamer (ambulancedienst). Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden naast twee ambulances ook burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd door middel van een oproep via een sms of een speciale app.

In een aantal grote steden zijn de oproepnetwerken niet aangesloten, waaronder Amsterdam. Wethouder Van der Burg (Gemeente Amsterdam) laat tegenover de NOS weten dat dit niet nodig is, omdat de eigen professionele hulpverleners van ambulance, politie en brandweer snel genoeg ter plaatse kunnen zijn.

Directeur van de Hartstichting, Floris Italianer, laat weten nog geen goede argumenten te hebben gehoord. ‘Ik denk dat het slachtoffer er geen bezwaar tegen heeft dat er heel snel iemand is om te helpen.’

Hoe meer mensen eerste hulp kunnen verlenen, hoe meer levens gered kunnen worden. Kijk op de Cursuskiezer voor een EHBO-cursus bij u in de buurt.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.