Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Ook in het mierenrijk speelt EHBO een belangrijke rol

Ook in het mierenrijk speelt EHBO een belangrijke rol

15 februari 2018

Wetenschappers van de universiteit van Würzburg hebben een bijzondere ontdekking gedaan: wanneer mieren gewond zijn, verzorgen soortgenoten hun wonden en dragen ze vervolgens terug naar het nest.

Als er gewonden vallen tijdens een oorlog worden deze gelukkig verzorgd. Tenminste, bij de mens. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook de Matabele-mier een strict EHBO-plan volgt.

De wetenschappers die onderzoek doen naar deze mier ontdekten vorig jaar al dat gewonde soortgenoten werden opgetild en naar huis gebracht. Nu hebben ze nog iets opmerkelijks ontdekt. De wonden worden ter plekke verzorgd.

Wetenschapper Erik Frank aan The Guardian: "Het is uniek dat dit in het dierenrijk gebeurt."

Welke EHBO-richtlijnen worden gebruikt is nog niet precies duidelijk. Waarschijnlijk zitten er antimicrobiële stoffen in het speeksel van de mieren, waarmee ze de wonden kunnen schoonmaken. Maar het kan ook zijn dat dit slechts wordt gebruikt om het uit de wond te halen. 

Helaas overleeft niet iedereen het. Tachtig procent van de mieren die niet worden behandeld, overlijden binnen 24 uur. Mieren die zich een uur laten verzorgen, overleven wel.

En ook niet iedereen komt langs de EHBO-post. Mieren die zo zwaar gewond zijn dat ze niets meer kunnen toevoegen aan de kolonie worden achtergelaten.
"Het fascinerende aan de mierenkolonie is dat ze zeer complex en verfijnd gedrag vertonen, zonder dat ze een bewustzijn hebben."

Misschien in de nieuwe druk van Het Oranje Kruis boekje een sectie over mieren toevoegen?

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.