Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Pia Dijkstra (D66): 'Ik moet zélf een EHBO-diploma halen!'

Pia Dijkstra (D66): 'Ik moet zélf een EHBO-diploma halen!'

13 juli 2018

Pia Dijkstra is als politica vooral bekend door de nieuwe Donorwet. Wat is haar visie op EHBO en een zelfredzame samenleving? Lars Benthin, redacteur van het magazine EHBO.NL, ging met Dijkstra in gesprek.

Welke rol zou eerste hulp volgens u moeten spelen in onze huidige samenleving?

Niet alleen in de huidige samenleving, maar altijd is EHBO al belangrijk geweest! Dat zal ook zo blijven, denk ik. Ik ben opgegroeid met een moeder die zelf een EHBO-diploma had gehaald. Ze was huisvrouw, maar ze vond het alsnog belangrijk om het te halen. Ze heeft er ook een aantal keer gebruik van gemaakt, zoals bij een buurvrouw die onwel werd en een hersenbloeding leek te hebben. Uiteindelijk is er een ambulance gekomen.

Bij ons in de straat waren er ook best veel botsingen, een erg gevaarlijk kruispunt blijkbaar! Elke keer als ze ook maar iets wat leek op een botsing hoorde, ik zie het nu ook gewoon weer voor me, rende ze de straat op om te helpen. Het is dus altijd goed om je EHBO-diploma te halen, zodat je kan helpen en weet wat je moet doen. De burgerhulpverlening in de wijken is heel erg belangrijk, maar daarnaast ook dat het goed geregeld is. Dat is gelukkig niet alleen iets van deze tijd.

Tegenwoordig spreekt men van een participatiesamenleving waarin burgers meer zelf doen. Wat vindt u daarvan?

De zorg is zo georganiseerd dat we gewend zijn geraakt om voor allerlei zaken naar de huisarts te gaan. Dat kan ook, want de huisarts is ook vrij toegankelijk. Je hoeft er niets extra voor te betalen. Je wil dus ook dat mensen daar makkelijk terecht kunnen. Dat komt door een aantal dingen. Zoals dat in onze samenleving de sterke gezins-  en  familieverbanden enigszins zijn verdwenen. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat ouders op kinderen kennis overbrengen over medische ongevallen of ziektes, zodat je weet wat je moet doen. 

Met name jonge ouders zijn snel ongerust en hebben de neiging om al snel naar een huisarts te gaan. Die raakt dan weer overbelast. Al leven we wel in een maatschappij waarin er veel sneller en veel meer informatie te vinden valt over medische noodgevallen en ziektes, zoals via social media. Dat is erg positief natuurlijk, maar de keerzijde is wel dat de vraag ook groter wordt of die informatie wel van goede huize komt. Van je ouders weet je dat ze geen rare dingen zeggen of je voor de gek houden. Bijvoorbeeld de ui naast het bed die ervoor zorgt dat je neus minder verstopt is. Dat soort ‘huismiddeltjes’ en wijsheden werken wel, maar zijn we wel verloren de afgelopen tijd. Ik moet eerlijk zijn dat ik niet 1-2-3 weet hoe je dat terug kan krijgen.

Wat zou de overheid dan moeten doen in een participatiemaatschappij met betrekking tot de eerstehulpverlening?

Ik denk dat de overheid ruimte moet openlaten voor initiatieven in woonbuurten en wijken. De overheid heeft dus meer een faciliterende rol dan dat het zelf allemaal dingen moet doen. Dat hoort wel thuis op het lokale niveau en dat zie je ook gebeuren. Het is goed als er mensen in de buurt zijn die weten wat je moet doen als er in een wijk een medisch noodgeval is. 

Ik heb zelf meegemaakt dat er iemand op straat in elkaar zakte toen ik mijn kinderen van school haalde. Het was een wat oudere man en die heb ik in mijn auto gezet. Ik heb ook geen ambulance afgewacht, want ik dacht ‘‘dat duurt alleen maar’’ en toen ben ik gelijk naar het ziekenhuis gereden. Hij bleek een hartritmestoornis te hebben. Het is uiteindelijk goed afgelopen. Op zo een moment zou je natuurlijk wel willen dat je zelf meer zou weten over wat je zou moeten doen. Hij had een hele rare kleur gekregen, dus ik was bang dat hij ter plekke in mijn handen zou te komen overlijden, maar ik wist niet wat het was.

Nu moet ik zeggen, naar aanleiding van dit interview ben ik naar jullie site gegaan en dacht ik bij mezelf: ik moet ook maar eens een EHBO-diploma halen! Zeker door mijn achtergrond met mijn moeder en mijn man is ook arts. 

Moet het aanbieden van EHBO-cursussen dan meer vrijgelaten worden volgens u of moet het juist een taak van de overheid worden?

Als je cursussen aanbiedt en certificaten uitdeelt, moet er wel een zekerheid van de kwaliteit achter zitten. Dus dan moeten het wel erkende certificaten en diploma’s zijn. Het is volgens mij dan niet de bedoeling dat er een grote aanwas aan instanties is die EHBO-cursussen aanbieden, dat moet ergens wel gefaciliteerd worden vanuit de overheid door regels en keurmerken. 

Wat ik belangrijk vind, is dat de zelfredzaamheid van mensen wordt gestimuleerd. Dat kan op verschillende gebieden, niet alleen bij het aanbieden van EHBO-cursussen. Het zit ook in zelfzorgmiddelen waar mensen goed van op de hoogte zijn en daardoor goed voor zichzelf kunnen zorgen. Mensen moeten beseffen dat ze een grote rol hebben in het stimuleren van hun eigen gezondheid en van mensen om hen heen. Ook zorgverzekeraars hebben een rol hierin, bijvoorbeeld met zelfzorgmiddelen. Op de middelbare school had je het vak ‘Verzorging’ en daarin passen zaken als zelfzorg, preventie en voeding. In het onderwijs is daar nu te weinig aandacht meer voor, dus ook het onderwijs, waar wij als D66 altijd voor pleiten, heeft een hele belangrijke rol!

In ieder nummer van het magazine EHBO.NL is een interview met een politicus te vinden. Daarnaast zijn er vele andere artikelen te vinden. Ook abonnee worden van het magazine EHBO.NL? Klik dan hier voor een abonnement. 

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.