Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Reddingsbrigade benadrukt belang goed zwemonderwijs

Reddingsbrigade benadrukt belang goed zwemonderwijs

1 mei 2014

Reddingsbrigade Nederland staat positief tegenover de innovatieve zwemlesmethode van de KNZB.

Zij benadrukt tevens dat het bestaande ZwemABC een prima methode blijft, mits het niveau van diploma C ook wordt gehaald. Het belangrijkste is volgens de autoriteit op het gebied van zwemveiligheid dat kinderen al vroeg zwemvaardig en zwemveilig worden en regelmatig blijven zwemmen om het stijgende aantal zwemongevallen terug te dringen en de kans op verdrinking te beperken. Nieuwe vormen van schoolzwemmen zouden daar ook bij kunnen helpen volgens de Reddingsbrigade. De nieuwe methode moet zich nog wel bewijzen vindt de Reddingsbrigade. ‘Ouders moeten ook goed weten waar ze aan toe zijn’, aldus directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.

Steeds minder zwemdiploma’s, steeds meer ongevallen

Reddingsbrigade Nederland constateert al jaren dat steeds meer jongeren niet goed kunnen zwemmen en in zee en bij recreatiewater vaker in de problemen komen. In 2013 werden 342 mensen uit een levensbedreigende situatie gered waaronder veel jongeren. Er waren 19 dodelijke zwemongevallen, een treurig record sinds de Reddingsbrigade een landelijke registratie in 2008 begon. Volgens de Reddingsbrigade is de achteruitgang van de zwemvaardigheid van kinderen mede het gevolg van het verdwijnen van het schoolzwemmen in Nederland. 

Lees verder op de website van Reddingsbrigades Nederland.
Voor informatie over de vernieuwde zwemmethode kijk op de website van de KNZB.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.