Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Reddingsbrigade waarschuwt voor overschatting zwemvaardigheid

Reddingsbrigade waarschuwt voor overschatting zwemvaardigheid

14 juli 2016

De Reddingsbrigade waarschuwt badgasten die hun eerste zomerduik willen maken voor overschatting van de zwemvaardigheid.

Steeds vaker moeten zij reddend optreden en ook het aantal ongevallen met fatale afloop neemt toe. Uit cijfers blijkt dat de zwemvaardigheid in Nederland al jaren afneemt. Uit onderzoek blijkt dat steeds minder kinderen over diploma A, B en C beschikken. Pas dan ben je zwemvaardig. In 2015 was het percentage kinderen met een diploma C gedaald tot zo’n 30%. En als je weinig meer zwemt na het behalen van je diploma, verlies je snel een deel van je zwemvaardigheid en bouw je ook geen zwemconditie op. Zodra je dan met bijvoorbeeld stroming te maken krijgt, kan je snel in de problemen raken. 

De Reddingsbrigade ziet het aantal noodzakelijke reddingen uit een levensbedreigende situatie flink stijgen: van 270 in 2011 tot gemiddeld 302 per jaar in 2015.Het aantal ongevallen met dodelijke afloop steeg van gemiddeld 4 per jaar in 2011 naar 8 in 2015. 

De Reddingsbrigade adviseert dan ook om alleen het water in te gaan als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in gaan, ga dan maximaal tot je knieën te water.

Lees hier het hele bericht op de website van Reddingsbrigade Nederland.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.